Svet

Chaveza bodo pokopali prihodnji teden

STA/ M.V,
8. 3. 2013, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Truplo nekdanjega venezuelskega predsednika Huga Chaveza bo balzamirano. Vsi, ki se bodo želeli od njega posloviti, pa bodo za to imeli še teden dni, je pred dobro uro povedal začasni predsednik Venezuele Nicolas Maduro. Kot je dejal, bodo Chavezovo truplo prestavili v vojaško bazo, od kjer je Chavez leta 1992 vodil neuspeli puč.

Reuters

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Maduro dejal, da se bo tako pogreb v torek umrlega Chaveza preložil za en teden. Chavez bo balzamiran, kot Lenin, Venezuelci pa ga bodo lahko tako "večno gledali", je še dejal Maduro.

Chavez je po dveh letih boja z rakom umrl v torek. Njegove posmrtne ostanke so v sredo iz vojaške bolnišnice, kjer je umrl, prepeljali na vojaško akademijo. Sedemurni sprevod s krsto po Caracasu, v katerem so bili podpredsednik Nicolas Maduro in drugi visoki predstavniki države, je spremljalo več sto tisoč žalujočih Venezuelcev, doslej pa sta se od njega poslovila skoraj dva milijona žalujočih.

TV času do volitev, ki naj bi se odvile v roku 30 dni, državo v skladu s Chavezovimi navodili vodi Maduro.

Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena med privržence in nasprotnike voditelja bolivarske revolucije, ki je dominiral v političnem življenju vse od svojega prihoda na oblast leta 1999.