Svet

Marca referendum o privatizaciji vode

T.P.
21. 2. 2013, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V mestu, ki slovi po saher torti in najboljši kakovosti življenja, bodo meščani spomladi odločali glede štirih pomembnih vprašanj …

Med 7. in 9. marcem 2013 bo na Dunaju potekal posvetovalni referendum, kjer bodo meščani soodločali o prihodnosti mesta. Svoje mnenje bodo lahko izrazili glede štirih različnih tem: parkiranje, poletne olimpijske igre leta 2028, mestna podjetja in obnovljiva energija. Soodločanje meščanov in ukvarjanje z mestno politiko sta pomembna za demokratično družbo. Zato bo 1,15 milijona avstrijskih državljanov, starejših od 16 let in s stalnim bivališčem na Dunaju v začetku marca izrazilo svoje mnenje glede štirih vprašanj, povezanih z mestom.

Vsi volilni upravičenci bodo glasovnico dobili na dom ter jo med 7. in 9. marcem osebno oddali na enem izmed 50 glasovalnih mest. Kdor ne bo mogel glasovati na ta način, bo lahko glasovalni listek poslal po pošti ali naročil mobilno volišče v bolnišnico ali dom za ostarele.

Prvo vprašanje, o katerem bodo meščani odločali, se nanaša na ureditev parkiranja v prihodnje. Dunajčani bodo glasovali o tem, ali naj po celem Dunaju velja enak režim parkiranja ali naj se za vsako okrožje posebej določijo najbolj primerne rešitve. Pri drugem vprašanju bodo Dunajčani izrazili svoje mnenje o vprašanju, ali naj njihovo mesto kandidira za prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 2028. Dunajska mestna vlada bo meščane tudi vprašala, ali naj lokalna podjetja za vodo, odvoz odpadkov in energijo ostanejo v mestni lasti ali naj se privatizirajo. Četrto vprašanje pa se nanaša na energetsko politiko, in sicer, ali naj mesto še naprej subvencionira projekte za obnovljivo energijo ali ne.

Čeprav izid referenduma ni zavezujoč, mestna oblast zagotavlja, da bo želje večine Dunajčanov upoštevala. „Rezultati bodo za nas predstavljali obvezo za nadaljnje delo. Želimo sprejemati take odločitve, ki jih podpira kar največ meščanov,“ je povedal dunajski župan Michael Häupl.