Svet

Nekdanji olimpijski zmagovalec priznal jemanje dopinga

STA / S.R.
14. 2. 2013, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji olimpijski zmagovalec v suvanju krogle Nemec Udo Beyer je v dokumentarnem filmu Sandre Kaudelke Osamljeni bojevnik (Einzelkämpfer), ki ga bodo premierno prikazali v petek na Berlinalu, priznal jemanje poživil v času, ko je bil tudi dolgoletni kapetan atletske reprezentance nekdanje Nemške demokratične republike (NDR).

Sedeminpetdesetletnik je zatrdil, da je bilo jemanje dopinga njegova osebna odločitev in ne del sistematične zlorabe prepovedanih sredstev v NDR. Ko je spregovoril o osvajanju olimpijskega zlata v Montrealu leta 1976, kar naj bi bilo neupravičeno, pa je zatrdil: "Ne, sploh ne. Zasluženo sem bil olimpijski zmagovalec, ker sem bil najboljši na tekmovanju." O samem dopingu pa: "Doping kot dodatno sredstvo prispeva le dva do tri odstotke odstotke izida, vse ostalo je trdo delo."

Beyer je poleg zlata v Montrealu osvojil tudi bron na OI v Moskvi leta 1980 ter bil leta 1978 in 1982 evropski prvak. V filmu so poleg njegove predstavljene tudi življenjske poti nekdanjih atletinj Marite Koch in Ines Geipel ter skakalke v vodo Brite Baldus.