Pred vrhovno sodnico Sonio Sotomayor je nekaj ur pred Obamo to storil tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden.

Obamova prisega je morala potekati danes, čeprav je nedelja, ker tako določa ustava. Javna prisega z govorom, parado in plesi, pa bo na sporedu v ponedeljek. Obe prisegi sta minili brez govorov in v ožjem krogu družine, prijateljev in povabljenih.

Predsednik in podpredsednik sta se po Bidenovi prisegi v njegovi uradni rezidenci v Nacionalnem observatoriju odpravila na Nacionalno pokopališče Arlintgon na drugi strani reke Potomac, kjer sta položila venec pred grobnico neznanemu junaku.

Po slovesnosti in pred predsednikovo prisego sta se oba udeležila še maše v spomin na ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga Mlajšega, katerega življenje in delo Američani slavijo z nacionalnim praznikom, ki je letos v ponedeljek. Torej na dan, ko bo Obama pred zahodnim stopniščem kongresne palače ob prisotnosti dostojanstvenikov, tujih veleposlanikov in povabljenih gostov ter množico okrog 800.000 ljudi na travniku National Mall, še enkrat javno prisegel za drugi mandat.

Potem bo povedal svoj inavguracijski govor, kosil v kongresu in s svojo udeležbo odprl inavguracijsko parado od kongresa do Bele hiše, po aveniji Pensilvanija. Parado si bo nato ogledal s častne tribune, zvečer pa ga čakata še dva inavguracijska plesa v Konvencijskem centru. Slovesnosti se bodo sklenile v torek zjutraj z mašo v Nacionalni katedrali.