Svet

Preprečitev padca ZDA v fiskalni prepad blagodejno vpliva na cene nafte

STA
2. 1. 2013, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Končna potrditev dogovora, s katerim so se ZDA izognile tako imenovanemu fiskalnemu prepadu, blagodejno vpliva na cene nafte.

S tem so ameriški politiki namreč preprečili prevelik negativni učinek nenadne zaostritve javnofinančne politike na gospodarsko dejavnost, kar bi imelo občutne posledice za povpraševanje po nafti. Teksaška lahka nafta z dobavo v februarju se je v elektronskem trgovanju na newyorški borzi do zdaj podražila za 1,067 dolarja na 92,81 dolarja za 159-litrski sod. 

Cena severnomorske nafte brent pa se je v Londonu dvignila za 74 centov na 111,94 dolarja za sod. Naftni trg se je tako pozitivno odzval na novico, da je predstavniški dom ameriškega kongresa danes zjutraj po srednjeevropskem času le potrdil dogovor, s katerim so se ZDA izognile tako imenovanemu fiskalnemu prepadu.

Dogovor je že pred tem z veliko večino potrdil senat, predsednik Barack Obama pa bo predlog zakona podpisal takoj, ko ga dobi na mizo.

Dogovor je preprečil prevelike negativne posledice zaostritve fiskalne politike na gospodarsko dejavnost, ki bi lahko državo pahnile v novo recesijo. Kljub temu pa naj bi spremembe na področju davkov vseeno imele delen negativen učinek na gospodarsko rast.