Svet

V Pjongjangu veliko praznovanje ob uspešni izstrelitvi rakete

STA / S.R.
14. 12. 2012, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Pjongjangu se je danes na zborovanju ob uspešni izstrelitvi rakete dolgega dosega zbralo več sto tisoč ljudi. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je ob tej priložnosti napovedal nove izstrelitve.

Južnokorejska mornarica je medtem našla ostanke rakete, ki jo je v sredo izstrelila Severna Koreja. Nekaj dni pred prvo obletnico prevzema oblasti je mladi voditelj odločno zatrdil, da bo država še naprej razvijala svoj raketni program kljub mednarodnim obsodbam in grožnjam z novimi sankcijami.

Veliko zborovanje v Pjongjangu, ki ga je prenašala državna televizija, so pripravili dva dni po uspešni izstrelitvi rakete dolgega dosega, ki je v orbito ponesla satelit, in nekaj dni pred prvo obletnico smrti prejšnjega voditelja in Kimovega očeta Kim Jong Ila.

Nepregledna množica se je zbrala na trgu Kim Il Sunga, poimenovanem po dedku Kim Jong Una, in glasno pozdravila uspešno izstrelitev rakete. Uradni predstavniki pa so pohvalili "pogum in modrost" potomca dinastije Kim.

Kim je ob tej priložnosti napovedal nove izstrelitve, ki so po njegovih besedah potrebne za "razvoj znanosti, tehnologije in gospodarstva", navaja severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da je južnokorejska mornarica našla ostanke severnokorejske rakete, ki jih bodo zdaj analizirali. Pričakujejo, da bodo z analizo, ki jo bodo opravili civilni in vojaški strokovnjaki, pa tudi ameriški izvedenci za sovjetsko raketno tehnologijo, dobili pomembne informacije o zmogljivostih rakete.

Tank za gorivo so našli na morskem dnu okoli 160 kilometrov zahodno od pristanišča Gunsan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.