Participativni proračun

Novogoričani bodo sami odločali, kam bodo v naslednjih dveh letih vložili 600 tisoč evrov

Alenka Tratnik
2. 7. 2024, 21.40
Deli članek:

Prebivalci mestne občine Nova Gorica so v prvi polovici junija odločali o tem, katerim naložbam bo občina v obdobju 2024–2026 namenila 600.000 evrov.

Alenka Tratnik
V Braniku bodo letos uredili park in okolico kulturnega doma.

Prebivalci mestne občine Nova Gorica imajo očitno veliko idej, kaj urediti v svojem domačem kraju in bližnji okolici. Na povabilo občine, naj prijavijo projekte, ki bi jih izvedli v okviru participativnega proračuna, so posredovali 123 predlogov, od tega 29 namenjenih mladim.

Izglasovali tudi 14 mladinskih projektov

Pristojna komisija je po skrbnem pregledu in finančnem ovrednotenju vsakega posebej na glasovanje, ki je potekalo med 1. in 15. junijem, uvrstila 74 predlogov. Glasovali so lahko vsi občani, ki so dopolnili 15 let. Svoj glas jih je tokrat prek spletnega glasovanja oddalo 2077, izglasovali so 40 projektov, od šest do deset za posamezno območje. Med izglasovanimi je 14 projektov mladinskih, kar pomeni, da so jih predlagali mladi, kar je tudi ena od novosti tokratne izvedbe.

Po rezultatih sodeč, so se pri glasovanju najbolj potrudili v območju 3, ki zajema krajevne skupnosti Banjšice, Grgar, Grgarske Ravne-Bate in Lokovec, ter v območju 5 s krajevnimi skupnostmi Osek-Vitovlje, Ozeljan-Šmihel in Šempas. »Izglasovani projekti se nanašajo zlasti na obnovo športnih igrišč, turistično signalizacijo, obnovo objektov, v katerih delujejo društva oziroma krajevne skupnosti, opremo za prostore za druženje krajanov, izdajo zbornikov, fitnes na prostem, ureditev ekoloških otokov,« je naštela koordinatorka projekta Nika Testen.

Pet jih na vrsti že letos

Mestna občina je za participativni proračun 2024–2026 zagotovila 600.000 evrov. »Skupna vrednost izglasovanih projektov je 559.000 evrov. Razliko v višini 41.000 evrov se hrani za primer morebitnega povišanja cen pri izvedbi projektov,« je dodala Nika Testen. Prvih pet bodo izpeljali že letos, in sicer bodo v Panovcu sanirali hišico, v Čepovanu bodo uredili mesto za zabojnike, v Grgarskih Ravnah bodo obnovili korita iz prve svetovne vojne in uredili letni teater na prostem, v Braniku bodo uredili park in okolico tamkajšnjega kulturnega doma, v Vitovljah pa bodo polepšali okolico športnega igrišča in kupili opremo za druženje.