Sprejem na Kongresnem trgu

Foto: Gnezda Čerin: "Mi vam zagotavljamo, da to ni bilo zadnje veliko tekmovanje te generacije"

A. M.
2. 7. 2024, 18.40
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 21.36
Deli članek:

Na ljubljanskem Kongresnem trgu se je odvil sprejem slovenske nogometne izbrane vrste, ki je navdušila s predstavami na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Primož Lavre
Sprejem nogometašev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ponedeljkovo tekmo osmine finala evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo si je ogledalo slabega pol milijona gledalcev, in je postala tudi dosedaj najbolj gledan dogodek letošnjega evropskega prvenstva v nogometu. Najbolj gledan je bil trenutek, ko je Jan Oblak obranil enajstmetrovko Cristianu Ronaldu in ga spravil v jok.

Bobo
Trenutek, ki je spravil Ronalda v jok.

Napetost, ki je trajala do čisto zadnje minute, ko je tekmo odločila pravzaprav loterija, smo Slovenci čutili skupaj. Bitka Davida proti Goljatu, ki bi morala biti, če bi se spretnost igralcev dejansko merila z njihovo klubno denarno vrednostjo, odločena že v prvih parih minutah tekme, je postala simbol slovenske vztrajnosti in srčnosti.

Sprejema ekipe na letališču Brnik ob vrnitvi v domovino ni bilo, je pa zato toliko bolj živahno na ljubljanskem Kongresnem trgu, kjer se je ob zvokih Siddharte začel spremljevalni program, nekaj čez 20. uro pa so na oder stopili naši nogometni reprezentanti, ki so v včeraj v Frankfurtu pisali zgodovino.

Primož Lavre
Sprejem nogometašev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Občinstvo je na zelo na kratko nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič in podelil simbolični nagradi vratarju Oblaku ter selektorju Matjažu Keku. Besedo so potem dobili tudi izbrani nogometaši, Oblak, Erik Janža, Adam Gnezda Čerin, Peter Stojanovič, Žan Karničnik, Vanja Drukšič, Andraž Šporar, Timi Maks Elšnik, Jaka Bijol in Benjamin Šeško, ki v glavnem niso šparali besed na račun izjemnih slovenskih navijačev, ti pa so jim vračali z bučnim aplavzom.

Primož Lavre
Sprejem nogometašev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

"Za uspeh so odgovorni nogometaši. Obljubim lahko, da bomo tudi na naslednjih tekmah dali vse od sebe," je povedal selektor Kek, ki je prvi stopil pred mikrofon. "Najtežje in najlažje je na tribunah videti žalost in veselje navijačev. Upam, da se naslednjič ne bomo zbrali čez 24 let, temveč vsaki dve leti," je bil optimističen vratar Oblak.

Primož Lavre
Sprejem nogometašev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

"Mi vam zagotavljamo, da to ni bilo zadnje veliko tekmovanje te generacije in da se kmalu spet vidimo," je med drugim poudaril Gnezda Čerin. Bijol, ki je v Nemčiji dobil tudi svojo navijaško pesem, je povedal, da je bila izkušnja na evropskem prvenstvu nepozabna: "Prepričan sem, da se bomo skupaj še veselili in zabijali gole." Janža pa je priznal, da so na prvenstvu upali na še kaj več; "Kljub temu smo lahko ponosi na vas in nas."