Bundestag

Nemški parlament za poslance brez manir uvaja hude denarne kazni

A. M.
2. 7. 2024, 19.46
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 19.53
Deli članek:

Nemški parlament naj bi zaostril kazni za politike, ki mevljudno prekinjajo seje in kolege obkladajo z žaljivkami. Po interni oceni se je v parlamentarni dvorani v zadnjem letu kultura govora zelo znižala.

Profimedia
Nemški parlament želi dvigniti lastno kulturo govora.

Po nogometnem načelu rumenih in rdečih kartonov, bodo nemški poslanci v prihodnje deležni 'učinkovitejših kazni', napoveduje Bärbel Bas, predsednica bundestaga, kot imenujejo nemški parlament. Povedala je, da bodo posebno pozornost namenili večkratnim prestopnikom. Peticijo za ureditev stanja je vložila trojna koalicija kanclerja Olafa Scholza, sprejeta pa naj bi bila še pred poletnimi počitnicami. Sistem bo vseboval predvsem denarne globe, ki bodo postale efektivne, če bo poslanec prejel več kot tri opozorila v treh tednih zasedanj.

Sedanja pravila, ki so bila menda nazadnje prenovljena v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, predvidevajo globo v višini 1000 evrov, ki jo lahko predsednik parlamenta po svoji presoji naloži poslancu ob hujšem prekršku. Ob ponovitvi se ta lahko poveča na 2000 eur.

Basova, članica Scholzovih Socialnih demokratov, je pozvala k podvojitvi vsote, "tako da res boli", s prvimi globami v višini 2000 evrov, ki se bodo poviševale na 4000 evrov. V skrajnem primeru pa bo predsedniku dovoljeno, da s soglasjem kvalificirane večine članov poslanca izključi iz dvorane, je še dejala.

Basova je večkrat omenila, da pogosto prejema pisma predstavnikov javnosti, v katerih "nas poslance obtožujejo, da se obnašamo slabše kot nasilneži na igrišču«. Od zadnje skupne parlamentarne zakonodaje leta 1980 se je "veliko spremenilo", je dejala, zato je prenova pravilnika nujna. Želela bi tudi, da se kaznujejo poslanci, ki med delom snemajo in fotografirajo svoje kolege ter to objavljajo na spletu z izrecnim namenom obrekovanja. Končni cilj ne bi smel biti kaznovanje poslancev, temveč jih opomniti, naj se drug z drugim vedejo spoštljivo, kar je navada, ki se vse bolj ignorira, je dejala. "Moramo bolj paziti na svoj govor, ne smemo drug drugega napadati ali obrekovati. Naša debatna kultura je ogledalo družbi."

Medtem ko vladni predlog ni neposredno omenjal opozicijske Alternative für Deutschland, so parlamentarne razprave postale opazno bolj burne, odkar so v parlament leta 2017 vstopili skrajno desni populisti. AfD velja za odgovorno za največje število neprimernih komentarjev, s katerimi se med parlamentarnimi razpravami pogosto glasno vmešavajo. Denarne kazni so sicer izrečene redko, toda prejšnji teden je Beatrix von Storch iz AfD prejela 1000 evrov kazni zaradi pripomb proti kolegici poslanki, ki jih je podpredsednica bundestaga Katrin Göring-Eckardt označila za transfobne, njen izbruh pa je opisala kot "ponižujoč in nespoštljiv".