Pevski kotiček

Zborovsko petje bo oživilo vaška in grajska jedra

Alenka Tratnik
15. 6. 2024, 13.30
Deli članek:

Glasbeni večeri, ki jih pripravljajo v Taboru nad Dornberkom, so lani praznovali 20. jubilej. Letošnja 21. izvedba, ki bo ta konec tedna poživila staro vaško jedro, bo hkrati prvo dejanje čezmejnega projekta Razpršeni festival zborovskega petja na prostem v čezmejnem goriškem prostoru – Singers' Corners oziroma Pevski kotički, ki je tudi del EPK.

Miha Koron
Dogodki festivala potekajo na različnih lokacijah, vedno pa gre za strnjena vaška jedra in grajska poslopja.

Gre za projekt Mestne občine Nova Gorica in Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice, ki ga sofinancira Sklad za male projekte GO! 2025 programa Interreg Italija-Slovenija. Letos in prihodnje leto se bo na Goriškem zvrstilo 11 koncertov, pet na slovenski in pet na italijanski strani, vse skupaj pa bodo junija čez eno leto leto zaključili glasbeni večeri v Taboru. »Mestna občina Nova Gorica je v festivalu Tabrški večeri prepoznala potencial, ki združuje zborovsko petje pretežno ljudskih pesmi kot kulturno dediščino v starih vaških jedrih z modernim pristopom. Ta dogodek smo nadgradili s festivalom Pevski kotički. Pripravili smo 11 dogodkov na različnih lokacijah, vedno gre za strnjena vaška jedra in grajska poslopja. Na festival vabimo tudi poslušalce, ki običajno ne gredo na koncerte zborovskega petja, da doživijo sproščeno vzdušje na vasi,« je pojasnil podžupan mestne občine Anton Harej. Z umestitvijo zborovskega petja v program EPK je zadovoljen tudi vodja glasbenih večerov Tabor Ivo Šinigoj, ki poudarja, da gre za del slovenske identitete.

Petje, druženje in obiski čudovitih lokacij

Festivala se veselijo tudi v Zvezi slovenske katoliške prosvete. »Zborovska dejavnost je steber delovanja za zvezo. Vsaka naša članica se lahko pohvali vsaj z enim sestavom. Publiki bomo predstavili del zborovske dejavnosti na izbranih lokacijah od Doberdoba do Števerjana, ki so pomembni tudi za slovensko skupnost. Razpršeni festival nam poleg petja in druženja ponuja čudovite lokacije in tudi mi se bomo potrudili, da bomo ponudili lepe lokacije za doživetje petih večerov,« je povedala podpredsednica zveze Ilaria Bernjak.

Projekt je vreden 200 tisoč evrov, od tega bodo 115 tisoč evrov namenili obnovi ruševin hiše s stolpom na obrobju taborskega naselja. Hiša je last mestne občine, po celoviti prenovi pa naj bi zaživela kot večnamensko vaško središče z družabnim prostorom, ponujala bo tudi možnost za ureditev vinoteke ali prodajalne lokalnih izdelkov. Kot je pojasnila strokovna sodelavka za razvojne projekte na novogoriški mestni občini Nataša Kolenc, bodo do pomladi 2025 izvedli najnujnejše. »V prvi fazi bomo naredili vse, kar je potrebno, da pridemo do minimalne funkcionalnosti, s sanitarijami za nastopajoče in obiskovalce. Pred tem moramo urediti kanalizacijo, utrditi ostalino, prekriti streho, prenoviti fasado in pritličje s sanitarijami ter vhodnim prostorom.«