Poziv k strpnosti in podpori

Mesec ob današnji paradi ponosa: Boj za enakopravnost LGBT še zdaleč ni končan

D.K./STA
15. 6. 2024, 12.46
Posodobljeno: 15. 6. 2024, 12.55
Deli članek:

Festival parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah. Z letošnjo parado ponosa, ki poteka pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, skupnost obeležuje 40-obletnico LGBT gibanja na Slovenskem, s čimer želijo spomniti na pretekle boje, trenutne politične zahteve ter potrebo po vključujoči in strpni družbi.

Sa.Ra.
Fotografija je simbolična

Paradno dogajanje se je začelo ob 10. uri v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, kjer se  v paradnem mestu predstavljajo nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pravicami LGBT skupnosti. 

Ob 17. uri se bo paradno dogajanje premaknilo na Metelkovo, kjer se že tradicionalno odvija zbiranje vseh udeležencev povorke, ki bo iz zbirališča krenila uro kasneje. Trasa povorke bo pripadnike skupnosti vodila nazaj na Kongresni trg, kjer bodo zbrane nagovorili aktivistke ter borci za človekove pravice, je pred dogodkom povedala predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec.

Muršec je opozorila, da je parada ponosa kljub festivalski formi protest, in poudarila, da LGBT gibanje na Slovenskem izvira ravno iz aktivizma. Leta 1984 so prvi vzhodnoevropski LGBT aktivisti, med njimi nedavno preminuli Bogdan Lešnik, v okviru društva Škuc namreč organizirali festival Magnus, kar označuje začetek LGBT gibanja na Slovenskem.

Zaradi nasilnih homofobnih napadov na lanski povorki organizatorke parade ponosa letos intenzivneje sodelujejo s policijo, ki je sama predlagala vzpostavitev dveh posebnih točk za prijavo, če bi prišlo do morebitnih incidentov ali napadov.

Ob letošnji paradi poziv k strpnosti in podpori

Ministra za delo in za solidarno prihodnost Luka Mesec in Simon Maljevac sta ob letošnjem festivalu parada ponosa, ki se popoldne zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah, pozvala k strpnosti in podpori skupnosti. Vsaka manjšina jo potrebuje, je dejal Maljevac, Mesec pa je pozval, naj bo ta parada parada ljubezni.

"Letos bo parada najbrž tudi v luči preminulega pionirja LGBT gibanja Bogdana Lešnika. Zato tudi to poslanico posvečam vsem, ki ste bili aktivni v tem boju, zaradi vas je družba bolj odprta in sprejemajoča.  Morda bi se komu zdelo, da je po sprejemu družinskega zakonika, ki je pravno izenačil istospolne in raznospolne pare na področju družinskega življenja, boj za enakopravnost LGBT končan, a temu še zdaleč ni tako," je v poslanici ob paradi ponosa zapisal minister Luka Mesec.

"Dokler bodo obstajali ljudje, ki širijo sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti, bo Parada ponosa imela svoj namen. Spol in spolna usmerjenost ne bi smela biti ovira pri pridobivanju pravic, a resničnost je žal drugačna. LGBT skupnost se še vedno sooča z diskriminacijo in kršenjem osnovnih pravic," je poudaril in spomnil, da je zagovornik načela enakosti pred dnevi v Državnem zboru predstavil primer diskriminacije pacientke zaradi njene spolne usmerjenosti. Ginekologinja je zavrnila njeno obravnavo na podlagi osebne okoliščine.

"Ta primer ni osamljen, teh je veliko na vseh področjih človekovega vsakdanjega življenja. Zadnje leto smo bili priča ekscesnim dogodkom skrajno desnih gibanj, ki širijo sovraštvo in nestrpnost, čemur smo bili priča tudi v Ljubljani tik pred iztekom kampanje za volitve v Evropski parlament. Prav tako smo vseskozi priča sovražnemu govoru in agresivnim kampanjam proti skupnosti na socialnih omrežjih. Tudi s strani nekaterih izvoljenih poslancev v EU parlament," je dodal. "Ob letošnji paradi zato pozivam k strpnosti. Naj bo parada - parada ljubezni," je pozval Mesec.

Kot je v poslanici opozoril Maljevac, je pred to skupnostjo in naprednim delom Evrope nov izziv. "Izraziti moram zaskrbljenost nad izidom volitev v Evropski parlament in porastom nazadnjaških, neotradicionalističnih ekstremističnih desnih gibanj, ki so sovražno nastrojena tudi do oseb LGBT+," je zapisal in dodal, da je zaskrbljen predvsem ob ostrem propagandizmu desnih politikov in civilne družbe, ki s sovražnim jezikom in retoriko oplajajo strah in negotovost v javnost.

Mesec ponosa naj bo zato po njegovem opomnik, da je boj za pravice manjšin neločljivo povezan z bojem za človekove pravice na splošno. "Vsaka manjšina, ki se znajde na družbenem robu, potrebuje podporo najširše skupnosti. Le skupaj lahko ustvarimo svet, v katerem bo vsak posameznik lahko živel dostojanstveno in brez strahu udejanjil, kar mu je namenjeno," je sklenil.