Ponedeljkovo neurje

Foto: "Na žalost je prišel tak naliv, da nobena komunalna opremljenost kaj takega ne bi mogla zadržati"

G.G./STA
4. 6. 2024, 07.19
Posodobljeno: 4. 6. 2024, 14.10
Deli članek:

V ponedeljek popoldne in zvečer se je nebo najbolj odprlo na območju Radencev in Gornje Radgone.

Roman Leljak/FB
Poplave v Občini Radenci.

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) so za severovzhod Slovenije pravilno izdali oranžno opozorilo in poudarili, da bo možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov ter zastajanje padavinske vode v več delih države.

Župan Radencev Roman Leljak je na svojem uradnem Facebook profilu zapisal, da gre za katastrofo. Boračevo je okoli 18. ure zajel silovit, čeprav kratkotrajen naliv, ki je trajal okoli 15 minut. Po Leljakovih besedah so se skupaj z gasilci in civilno zaščito takoj odpravili na teren, a je bil kraj nedostopen, do ljudi niso mogli. "Ljudje so bili prepuščeni samim sebi in so brez elektrike čakali v višjih nadstropjih, da se voda umakne," je pojasnil župan. Okrog 500 prebivalcem je povsem zalilo kleti, nekaterim tudi prva nadstropja domov. "V hišah je bilo pol metra vode, v nekaterih tudi do štiri metre, poškodovane so tudi ceste. Škoda je zelo velika, po prvih ocenah bi rekel, da nekaj sto tisoč evrov," je dejal Leljak. Voda se je umaknila okrog polnoči.

"Na žalost je prišel tak naliv, da nobena komunalna opremljenost kaj takega ne bi mogla zadržati," je dejal Leljak. Odločil se je, da bo na današnji izredni občinski seji predlagal občinskemu svetu v sprejetje sklep, da bodo vsem občanom, prizadetih v ponedeljkovih poplavah, namenili po 1000 evrov občinske pomoči. Podrobnejšo oceno škode bodo v občini naredili v naslednjih dneh. Zaenkrat Leljak ocenjuje, da je na občinski infrastrukturi škode za okrog 400.000 evrov, na zasebnih stavbah pa prav tako več sto tisoč evrov.

V okolici Ptuja se je nekaj pred 18. uro razvil lijakasti oblak, ki so ga objavili na straneh Neurje.si, kjer so dodali, da ni dosti manjkalo in bi nastal tornado. Gre sicer za redek pojav, ki je tudi tokrat pritegnil zanimanje očividcev. Vendar še ni tornado. O tornadu namreč govorimo takrat, ko se oblak lijakaste oblike dotakne tal. Kasneje je na družbenem omrežju zaokrožil še en podoben prizor. Lijakast oblak so v objektiv ujeli tudi pri Selah na Krasu.