Deževen maj

Po poscani Zofki obilnih padavin ne bo konec, možne tudi poplave

D.K.
14. 5. 2024, 10.45
Posodobljeno: 14. 5. 2024, 10.52
Deli članek:

Zadnje dni nas spremljajo dež in nekoliko nižje temperature, kar ni nič neobičajnega, saj v teh dneh godujejo ledeni možje. Za njimi pa 15. maja še poscana Zofka, ki bo zgleda opravičila svoj sloves. Če gre verjeti vremenoslovcem, pa bo dobro imeti dežnik pri roki še ves maj.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne se bo na vzhodu oblačnost trgala. Predvsem v zahodni Sloveniji bo nastalo nekaj posameznih ploh in neviht. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 °C.

Jutri se bo dopoldne ponovno pooblačilo, popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Proti večeru se bodo pojavile tudi nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 16 do 22, v Zgornjesavski dolini okoli 14 °C. V četrtek bo oblačno z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. V noči na petek se bo dež okrepil, tudi nevihte bodo pogostejše. V petek dopoldne bo še spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami, popoldne se bo od juga jasnilo, predvsem v zahodni Sloveniji so še možne posamezne plohe in nevihte. V četrtek bo še pihal veter vzhodnih smeri, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Njihovi kolegi pri Neurje.si pa so pokukali še malo dlje. Kot ugotavljajo, nas bodo v prihodnjih dneh zaradi atlantskih motenj, sekundarnih ciklonov in višinskih vetrov, ki našim krajem dovajajo več vlažnega zraka, zelo pogosto prehajale padavine v obliki ploh in neviht. Temperature bodo proti koncu maja nekoliko višje, zato bo verjetnost neviht tudi večja.

Na udaru Koroška in Posavje

Po njihovih navedbah nas večji padavinski dogodek čaka v četrtek in v petek. "Težišče dogajanja je zaenkrat še neznanka, vseeno pa bo zaradi vpliva južnih in jugozahodnih vetrov lahko prav na zahodu in na severu države. Zaradi močnih padavin lahko ponekod močno narastejo vodotoki, posledično lahko tako pride tudi do razlivanj in poplav na določenih območjih, kjer je vodnatost višja," napovedujejo na straneh Neurje.si. 

Trenutno modeli nakazujejo okoli 150-200 mm padavin za zahodni del države, kar načeloma ne bi smel biti problem ter med 100 in 150 mm padavin za severni del (Koroška, del Podravja), tukaj pa bi, kot pravijo, lahko morda nastopile težave.