Sežana

Namesto 14 vetrnic bi postavili sedem močnejših in višjih

Jana Krebelj
6. 5. 2024, 19.15
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 20.05
Deli članek:

Družba AAE Gamit na polju vetrnih elektrarn PVE Griže - Veliko Polje v občini Sežana ne načrtuje več 14 vetrnic, ampak sedem vetrnic za pridobivanje električne energije. Vetrnice bi bile močnejše in višje od tistih, ki so jih načrtovali sprva. Ker bi jih bilo manj, pa bi bile lahko bolj odmaknjene od naselij, nam je pojasnil direktor AAE Gamita Janez Tratnik.

AAE Gamit
Od postavitve prve vetrne elektrarne pri Dolenji vasi (na fotografiji) mineva 12 let.

Koliko vetrnic bi radi postavili, kakšne bodo njihova zmogljivost in druge karakteristike?
V prvotni pobudi za PVE Griže - Veliko Polje je bilo predlaganih 14 stojišč, moči 4,2 megavata (MW), to je 58,8 MW skupne instalirane moči in okvirne skupne višine z eliso 210 metrov. Pred časom je bil pripravljen optimizacijski predlog, ki bi zmanjšal število stojišč na sedem, torej za kar polovico, višina stojišč bi okvirno znašala do 250 metrov, moč posamezne elektrarne pa med šest in osem MW. A moramo poudariti, da gre trenutno samo za predlog, saj bo šele po izdelavi vseh strokovnih podlag in študij jasno, katera opcija in s koliko stojišči bo dejansko izvedljiva.

Zakaj ste se odločili za zmanjšanje števila vetrnic?
Najpomembnejši razlog je, da smo želeli optimizirati zasnovo vetrnega parka na način, da se zmanjšata število stojišč in vizualni vpliv ter povečajo razdalje do najbližjih naselij. Nove tehnologije omogočajo učinkovitejše vetrne turbine, zato je z manjšim številom elektrarn mogoče doseči podobne ali celo večje učinke pri proizvodnji električne energije iz vetra kot pri prvotni pobudi.

janez tratnik
Najbližje vetrne elektrarne bi stale minimalno 1,2 kilometra stran od naselij, prav direktor AAE Gamita Janez Tratnik.

Koliko metrov od prvih hiš bi stale te vetrnice?
Optimizacijski predlog predvideva, da bi najbližje vetrne elektrarne stale minimalno 1,2 kilometra stran od naselij, večina stojišč pa bi bila odmaknjenih na razdaljo 1,5 kilometra in več.

Kako daleč ste s pridobivanjem zemljišča za postavitev vetrnic? Bi šlo za odkup ali najem zemljišča?
Pogovori z lastniki zemljišč še potekajo. Pri takšni vrsti posegov se lastniki raje kot za prodajo odločajo za dolgoročno oddajo zemljišča. V tem primeru so tudi upravičeni do letne rente iz naslova proizvodnje električne energije.

Kako komentirate nasprotovanja krajanov projektu?
Razumemo, da je v tem trenutku slišati v javnosti predvsem pomisleke glede predlaganega posega. Iz informacij, ki jih dobimo na terenu, pa vemo, da obstaja tudi skupina ljudi, ki je nevtralna ali pa projekt podpira. Ta skupina se trenutno ne vključuje v postopke načrtovanja oziroma se vključuje v zelo omejenem obsegu. Naš namen je, da v nadaljevanju lokalni skupnosti predstavimo točne podatke glede projekta in vetrne energije, odgovorimo na vprašanja in morebitne pomisleke ter vključimo v načrtovanje širšo skupnost.
Za lažjo predstavo glede finančnih učinkov na lokalni ravni, naj navedemo še to, da bi takšno polje vetrnih elektrarn lastnikom prineslo letno nadomestilo v znesku približno 280 tisoč evrov. Občina Sežana bi ob tem vsako leto iz tega naslova prejela 420 tisoč evrov, hkrati bi bila ob izgradnji upravičena še do enkratnega prihodka v višini 12 milijonov evrov, ki jih mora nameniti za investicije in ukrepe v lokalnem okolju, kjer se nahaja polje vetrnih elektrarn.

AAE Gamit
Grafična predstavitev, kako bi bilo sedem vetrnic videti v naravi.