Mučilne naprave

Kruto ravnanje s sloni na Tajskem

U.C.
6. 5. 2024, 18.40
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 19.00
Deli članek:

Prikupni slonček, ki bi ga lahko jahali, je ena izmed zanimivosti, ki jih ponuja Tajski turizem. Takšna zabava pa ni nekaj, kar bi bilo pogodu tem velikanom. Adam Peyman iz Humane Society International je dalsporoča vsem turistom željnim zabave, ki vključuje slone, da bi morali prenehati polniti žepe vodnikom, ki izkoriščajo slone.

WFFT
Mučilna naprava s katero si podredijo slone.

Zato da trenerji slonov dosežejo, da se slon obnaša nenaravno in dovoli jahanje ali da izvaja najrazličnejše trike, kot je ples in poskakovanje, posegajo po krutih sredstvih. Tajski trenerji za nadzor slonov uporabljajo posebne srednjeveške mučilnice, ki zlomijo vsako žival, da se povsem podredi. Poleg tega jih pretepajo in zbadajo do krvi. Na stotine slonov je ujetih tudi v živalskih vrtovih in cirkuških okoljih. Ocenjuje se, da je na Tajskem udomačenih 3000 teh velikanskih sesalcev, le 2200 pa se jih sme prosto sprehajati po divjini.  Skrbniki so slone odstranili iz njihovega naravnega habitata in jih prisilili, da živijo v majhnih ograjenih prostorih priklenjeni z vrvmi in verigami. Nato jih prisilijo v ples, galop in celo, da na hrbtih nosijo po 6 turistov hkrati.  Adam Peyman iz Humane Society International je dalsporoča vsem turistom željnim zabave, ki vključuje slone, da bi morali prenehati polniti žepe vodnikom, ki izkoriščajo slone. Rekel je še: "Turisti nikoli ne bi smeli jahati slonov, ne glede na to, kaj jim lahko reče vodnik. Sloni si seveda ne želijo, da bi jih na hrbtu jezdil človek. To storijo potem, ko jih 'zlomijo' z nasilnimi metodami, zaradi katerih se sčasoma podredijo. Življenje slona, ki ga uporabljajo za jahanje, je bedno, saj ga privežejo in nadzorujejo. Najboljše mesto za ogled slonov je tam, kamor sodijo, v divjini."

Ker so te živali frustrirane in prestrašene, občasno izgubijo nadzor in nesreča je blizu. Tajski oddelek za nacionalne parke, varstvo prostoživečih živali in rastlin je izdal poročilo iz katerega je razvidno, da je bilo od leta 2018 zaradi napadov divjih slonov na Tajskem ranjenih več kot 133 ljudi, prišlo pa je tudi do več smrtnih žrtev. Peyman je komentiral: "Ko sloni poškodujejo ali ubijejo ljudi, je to seveda velika tragedija, vendar je pomembno razumeti  zlorabo, izkoriščanje ali kruto ravnanje, ki so ga sloni pogosto prestali in je privedlo do teh nesrečnih dogodkov. Sloni, prisiljeni v ujetništvo, in mladiči, iztrgani iz njihove črede, izkazujejo agresijo zaradi razočaranja in strahu. Organizacija Humane Society International je ugotovila, da primeri agresivnosti slonov izvirajo s strani slonov, ki so prisiljeni nastopati za turiste.