Tomasz Szmydt

Poljski sodnik prebegnil v Belorusijo in Lukašenka osebno prosil za zaščito

J.V.
6. 5. 2024, 17.20
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 17.55
Deli članek:

Tomasz Szmydt, sicer upravni sodnik v Varšavi, pravi, da je bil zaradi nestrinjanja z aktualno politiko prisiljen zapustiti svojo domovino. Po njegovem prepričanju Velika Britanija in ZDA vodita Poljsko v vojno. V Belorusiji bo zaprosil za status političnega begunca.

Belta
Poljski sodnik Tomasz Szmydt je Lukašenka prosil za zaščito.

Poljski sodnik Tomasz Szmydt je "prebegnil" v Belorusijo in se v Minsku na tiskovni konferenci državne tiskovne agencija Belta osebno obrnil na predsednika Aleksandra Lukašenka ter ga zaprosil za zaščito. Szmydt, sicer upravni sodnik v Varšavi, blizu skrajno desno stranki Zakon in pravičnost, pravi, da je bil zaradi nestrinjanja z aktualno politiko prisiljen zapustiti svojo domovino: "Zaradi moje neodvisne politične drže so me preganjali in ustrahovali."

Poljski zunanji minister je šokiran

Lukašenka je označil za "zelo modrega". "Zakaj sem prišel k tebi? Če pogledate situacijo v moji državi, je to protestna poteza proti poljski politiki do Rusije in Belorusije," je pojasnil. Po njegovem prepričanju Velika Britanija in ZDA  vodita Poljsko v vojno. Belorusija pa ima velik potencial in je država, v kateri je mogoče živeti v miru. Dejal je, da želi zaprostiti za status političnega begunca. Tiskovni predstavnik poljskega vrhovnega upravnega sodišča je sporočil, da bo belorusko veleposlaništvo poslalo odstopno pismo pristojnemu poljskemu sodišču, a da se to še ni zgodilo. Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski pa je "afero" označil za "še eno dejanje izdaje proti Poljski". "Šokiran sem. Govorim iskreno," je poudaril Sikorski.