Zadnje priprave

Xija bo v Beogradu čuvalo 3400 policistov, znane so nekatere podrobnosti obiska

J.V.
6. 5. 2024, 16.20
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 16.27
Deli članek:

Kitajskega predsednika s 400 člansko delegacijo bodo v srbskem zračnem prostoru pričakali vojaški migi in ga pospremili do beograjskega letališča.

Profimedia
Vučić na obisku v Pekingu leta 2019.

Jutri na dvodnevni obisk v Beograd prihaja kitajski predsednik Xi Jinping, v srbski prestolnici pa danes potekajo še zadnje priprave pred prihodom enega najvplivnejših svetovnih voditeljev. Po poročanju Blica bo Xija v Srbijo spremljala 400 članska delegacija, kitajskega predsednika pa bo varovalo kar 3400 policistov.

Kot poroča Blic, bodo Xija v srbskem zračnem prostoru pričakali migi, ki ga bodo pospremili do beograjskega Letališča Nikola Tesla. Na letališču bo kitajskega predsednika pričakala častna straža in folkorni pevci s cvetjem in sporočili dobrodošlice. Po Beogradu bodo izobesili tako srbske kot kitajske zastave. Slavnostni sprejem bo organiziran tudi pred Palačo Srbije. Ob tej priliki bo podpisanih trideset sporazumov.

Med kosilom bodo stregli tradicionalne srbske jedi, predsednik Aleksandar Vučić pa bo kitajskemu kolegu osebno točil avtohtone srbske sorte vin, od penin do desertnih vin. Za predsednika Kitajske bodo pripravili glasbeni program v srbskem in kitajskem jeziku, ki ga bodo zaključili s ponarodelo pesmijo "Ovo je Srbija" Nikole Grbića.