Nobenih vetrnic

Vetrnice stvar vseh, ne le lastnikov zemljišča

J. K.
6. 5. 2024, 19.30
Deli članek:

Investitor AAE Gamit je želel pred dobrim tednom načrte za vetrno polje Griže - Veliko Polje predstaviti članom agrarne skupnosti, ki je lastnica večine zemljišča, kjer bi stale vetrnice. Ker je vabil izključno člane agrarne skupnosti, pa je povzročil revolt med ostalimi domačini, ki nasprotujejo projektu. Vetrnice so stvar vseh, so prepričani domačini. Čeprav nepovabljeni so na srečanje z investitorjem prišli tudi mnogi domačini iz vasi, ki bi bile blizu načrtovanemu vetrnemu polju.

wikipedia
Ljudje si ne želijo vetrnic, pravi predsednica KS Vrabče Irma Lekše.

»Nisem pričakovala tolikšnega odziva. Tistih, ki nismo bili vabljeni, je bilo precej več kot vabljenih, čeprav še v petek zjutraj nismo vedeli, ali sestanek bo. Zastopane so bile vse vasi v naši krajevni skupnosti. Iz odziva ljudi sem razbrala, da si ne želijo nobenih vetrnic. Prav nobenih,« nam je povedala predsednica KS Vrabče Irma Lekše. »Tri vasi so bolj na prepihu, tema pa zadeva vse. Zadeva celotno krajevno skupnost in tudi celotno občino,« je prepričana.

Vsi ljudje, ki živijo na Vrheh, kot domačini pravijo pobočju grebena, ki razmejuje Kras in Vipavsko dolino, bi morali biti obveščeni, njihovo mnenje proti vetrnicam pa upoštevano. Domačine zelo moti, da nimajo dostopa do neodvisnih študij o smotrnosti in vplivu vetrnic na tem območju. Študijam, ki jih naroča investitor, ne zaupajo.

Agrarna skupnost še brez stališča

Agrarna skupnost ni sprejela še nobenega stališča niti se ni uspela seznaniti s projektom, saj se je sestanek, ki ga je predlagal investitor AAE Gamit, izjalovil oziroma sprevrgel v burno dogajanje, so nam povedali v Agrarni skupnosti Jakovce, Tabor in Veliko Polje. »Pobudnik sestanka je bil investitor, ki je želel sestanek izključno s solastniki zemljišča, torej samo s člani in predstavniki Agrarne skupnosti Jakovce, Tabor in Veliko Polje, a. s., kar je bilo tudi zelo jasno izpostavljeno v vabilu na sestanek. Člani in predstavniki agrarne skupnosti smo se odzvali vabilu investitorja, ker smo hoteli vsaj pridobiti informacije, kaj in kako investitor načrtuje na našem zemljišču,« je pojasnil predsednik agrarne skupnosti Boris Hrib.
Sestanka so se želeli udeležiti tudi krajani, ki niso člani agrarne skupnosti, kar jim je Hrib sicer omogočil, nato pa je bil zaradi burnega dogajanja, ki je sledilo v dvorani, primoran sestanek prekiniti, ne da bi se člani in predstavniki agrarne skupnosti sploh uspeli seznaniti s projektom in načrti.