Na listi ni Tanje Fajon

Znani so kandidati SD za evropske volitve

A.S./STA
25. 4. 2024, 07.40
Posodobljeno: 25. 4. 2024, 07.44
Deli članek:

Predsedstvo SD je potrdilo predlog kandidatne liste in programa za evropske volitve. Prvi in zadnji na listi bosta aktualna evropska poslanca Matjaž Nemec in Milan Brglez (SD/S&D), po neuradnih informacijah STA pa na listi ne bo zunanje ministrice Tanje Fajon in pravosodne ministrice Andreje Katič.

Profimedia
Evropski parlement.

Na listi naj bi bili še nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, minister za kohezijo Aleksander Jevšek, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, ki je bil do nedavnega kongresa tudi začasni glavni tajnik stranke ter podžupanja Velenja Aleksandra Vasiljević.

Kot je izvedela STA, pravosodne ministrice Andreje Katič ni med kandidati, prav tako tudi ne zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je bila za evropsko poslanko izvoljena trikrat. Prav slednje je bil eden od razlogov, da se ji je vnovična kandidatura, tokrat iz položaja zunanje ministrice zdela "neprimerna", kot se je v ponedeljek izrazila ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Luxembourgu. "Kot ministrica za zunanje in evropske zadeve imam odprtih res veliko projektov, želim si to delo opravljati," je dejala.

Celotno listo bo stranka razgrnila po četrtkovi volilni konvenciji, potem ko jo bodo potrdili še delegati. Delegati bodo potrjevali tudi program stranke za evropske volitve. Na volilnem kongresu sredi aprila so predstavili štiri sklope programskih izhodišč, v katerih poudarjajo ukrepe za solidarno, zeleno, inovativno in varno Evropo. Menijo namreč, da izzivi časa terjajo politiko močne Evrope, ki bo omogočila demokratično, trajnostno in gospodarsko uspešno družbo.