Solis

Dolgo pričakovanega hotela morda ne bo

Alenka Penjak
24. 4. 2024, 22.00
Deli članek:

Med stene stanovanjsko-poslovnega objekta Solis z olimpijskim bazenom in podzemno garažo bi morali, če bi sledili gradbenemu dovoljenju, umestiti tudi hotel. Pa ga bodo res? Družba Grafist, ki ima v lasti večino površin v Solisu, namreč znova obuja željo, da bi hotelski del dvignila še malo višje, do osmega nadstropja. Občina temu ni naklonjena.

Tomaž Primožič/FPA
Družba Grafist je koprsko občino zaprosila za soglasje, s katerim bi načrtovani hotel (levo) ob bazenu zvišali za dve nadstropji.

»Solisa je škoda za hotel,« začne Anto Guberac iz družbe Grafist. »Če bi želeli v Solisu urediti hotel, ki bi prinašal dobiček, bi moral imeti najmanj 150 sob. Kar pomeni, da bi moral imeti hotelski del Solisa osem nadstropij. Upam, da bomo to z občino dorekli v kratkem. Občini sem tudi že poslal idejne projekte, po katerih bi gradili hotel ob Levjem gradu. Ta nadomestna lokacija se nam zdi zelo primerna, saj je še vedno blizu športnega centra Bonifika,« dodaja Guberac.

Zadnje spremenjeno gradbeno dovoljenje se je nanašalo na spremembo namembnosti poslovnih prostorov v stanovanja, ki jih družba zdaj že prodaja na trgu. Kaj na te hotelske želje pravi občina?

»Želim si, da bi podjetje Grafist zaključek projekta Solis izpeljalo tako, kot je bil začrtan z gradbenim dovoljenjem. Je pa zamisel podjetja Grafist okvirno predstavil tudi vodjem svetniških skupin v koprskem občinskem svetu. Ti spremembi namembnosti sicer niso naklonjeni, bodo pa končno stališče oblikovali po seznanitvi z vsemi podrobnostmi predloga in posvetu v samih svetniških skupinah,« se je odzval koprski župan Aleš Bržan.

Sodna poravnava s koprsko občino

Družba Grafist in koprska občina sta imeli zaradi gradnje Solisa, ki ga je začelo postavljati že podjetje Primorje – v stečaju, že veliko medsebojnih dogovorov. Nazadnje novembra 2023, ko sta sklenili sodno poravnavo. Občina bo družbi plačala 750 tisoč evrov za opravljena dela na občinskem delu objekta Solis, za katera družba sicer ni imela podpisane pogodbe. Koprski občinski svetniki so poravnavi potrdili.

Grafist je pred leti v objektu Solis uredil klet, parkirna mesta in skupne prostore. Deloma je to zgradil na območju zdajšnjega Upravnega centra Koper, deloma pa tudi na občinskih nepremičninah, ki danes predstavljajo poslovni del Olimpijskega centra Koper. Čeprav ni imel podpisane pogodbe, je gradbinec dela vseeno opravil in nato terjal plačilo, občina pa računa ni želela plačati. Sledila je tožba, v kateri je Grafist zahteval približno 903 tisoč evrov za opravljena dela.

Grafist ima na Bonifiki deset tisoč kvadratnih metrov hotelskih površin, še 7000 kvadratnih metrov pa je nedokončanih poslovnih prostorov, ki so jih dobili, ko so koprski občini v zameno zgradili vso komunalno infrastrukturo okrog objekta.

Hotelske želje so že dolgo dve nadstropji višje

Čeprav je bilo v javnosti večkrat slišati, da nameravajo hotel dvigniti še za dve nadstropji, kar bi po prepričanju mnogih še bolj razvrednotilo veduto mesta, je Guberac zagotavljal, da za zdaj ostajajo pri zdajšnjih gabaritih. »Ne izključujem pa možnosti, da bi v prihodnje, če se bo pokazala potreba, dodali še dve etaži, za kar bomo tudi vložili dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja,« je še nedavno govoril gradbinec, ki z lastništvom stavbnih zemljišč, namenjenih stanovanjski gradnji, obvladuje nepremičninski trg v Kopru. Poleg Solisa in Levjega gradu ima v načrtu še gradnje stanovanj ob Vili Domus in v bližini Nocturna v Žusterni.

Sicer pa je bil hotel v Solisu zasnovan s štirimi zvezdicami. Imel naj bi od 130 do 160 sob, pa center dobrega počutja, fitnes, kongresno središče, dve restavraciji, veliko avlo s kavarno, parkirišče pred hotelom in 370 parkirnih mest v garaži. Stalni gostje naj bi bili tudi športniki, ne le turisti.