Razmišlja o odstopu

Desnica se je spravila nad ženo španskega premierja

G.G./STA
24. 4. 2024, 21.03
Posodobljeno: 24. 4. 2024, 21.06
Deli članek:

Španski premier Pedro Sanchez mora razmisliti. Njegova žena je v preiskavi.

Profimedia
Pedro Sanchez in njegova žena Begona Gomez.

"Moram se ustaviti in razmisliti. Moram si odgovoriti na vprašanje, če se je vredno truditi navkljub vsemu blatenju, za katerega se desnica in skrajna desnica pretvarjata, da je politika. Če bi ostal na čelu vlade, ali bi se raje odpovedal tej ogromni časti," je Sanchez med drugim zapisal v sporočilu na štirih straneh, ki ga je objavil na omrežju X. Ob tem je napovedal, da bo sicer nadaljeval redno delo, vendar za nekaj dni odpovedal vse svoje javne obveznosti, da bi si vzel čas za razmislek o poti, ki jo bo ubral v prihodnje. Svojo odločitev bo sporočil v ponedeljek, 29. aprila.

Sanchez je osebno sporočilo za javnost objavil po tem, ko je sodišče v Madridu danes sporočilo, da je proti njegovi soprogi Begoni Gomez sprožilo preiskavo zaradi suma korupcije pri njenem poslovanju in domnevnega trgovanja z vplivom. Preiskava proti njej se je začela 16. aprila na podlagi pritožbe protikorupcijske skupine Manos Limpias. Španski portal El Confidencial je pred tem poročal, da je Gomez tarča preiskave zaradi njenih povezav z več zasebnimi podjetji, ki so prejela državna sredstva oziroma so bila izbrana na razpisih za javna naročila.

Brezsramni napadi desnice

Sanchez je v svojem zapisu preiskavo in obtožbe proti svoji soprogi označil za brezsramne napade s strani političnih nasprotnikov z desnega pola, pri čemer je izpostavil desno Ljudsko stranko (PP) in skrajno desno Vox ter njuna voditelja, Alberta Nuneza Feijooja ter Santiaga Abascala. Španski premier je zapisal, da je bil sam Feijoo tisti, ki je primer predal uradu za preiskave navzkrižja interesov. Kritiziral je tudi organizacijo Manos Limpias, ki jo je označil za skrajno desno. "Obtožba dejansko temelji na domnevnih informacijah konstelacije ultrakonservativnih lobistov," je dodal.

"Verjamem, da Begone ne obtožujejo zato, ker bi storila kaj nezakonitega - vedo, da nimajo primera - temveč zato, ker je moja žena. Tudi napade proti meni usmerjajo zaradi tega, kar predstavljam - progresivno politiko in socialno pravičnost," je v svojem zapisu še poudaril Sanchez.