Popoldanski s.p.

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

G.G./STA
19. 4. 2024, 19.52
Posodobljeno: 19. 4. 2024, 19.56
Deli članek:

Ustavni sodnik Klemen Jaklič je povedal, da je kot samostojni podjetnik opravljal raziskovalno delo in da za to ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča.

Bobo
Ustavni sodnik Klemen Jaklič.

"Zakon o ustavnem sodišču je jasen in izrecen. Ustavni sodnik ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. Ta določba je v zakonu o ustavnem sodišču drugačna kot v vseh ostalih zakonih," je za Planet TV zatrdil Jaklič in ob tem dodal, da je kot samostojni podjetnik opravljal izključno dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon.

Ob tem je zagotovil, da za opravljanje dela kot samostojni podjetnik ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, saj zakon po njegovih navedbah soglasje zahteva le v primeru, da je ustavni sodnik zaposlen v dopolnilnem delovnem razmerju. Po Jakličevih trditvah je z dejavnostmi samostojnega podjetnika prenehal, ker mu je to povzročalo stroške.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil v času opravljanja funkcije kar pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost, je v ponedeljek poročal Reporter, danes pa Mladina.

Na pisanje se je odzvala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki bo zadevo predala Komisiji za preprečevanje korupcije. Če očitki držijo, gre za hudo nezdružljivost in hudo kršitev zakona, zato pričakuje, da bo Jaklič odstopil z mesta ustavnega sodnika.
Jaklič tega ni želel komentirati.