Pomoč ne usiha

Nato bo Ukrajini poslal dodatne sisteme zračne obrambe

A.S./STA
19. 4. 2024, 18.04
Posodobljeno: 19. 4. 2024, 18.06
Deli članek:

Obrambni ministri članic zveze Nato so na današnjem videokonferenčnem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim zagotovili, da bodo Kijevu poslali dodatne sisteme zračne obrambe, je po zasedanju Sveta Nato-Ukrajina sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Napovedi članic pričakuje v prihodnjih dneh.

Profimedia
Jens Stoltenberg

"Obrambni ministri Nata so se strinjali, da bodo okrepili pomoč in Ukrajini zagotovili dodatno vojaško podporo, vključno s sistemi zračne obrambe," je na novinarski konferenci v Bruslju povedal Stoltenberg, ki je pojasnil, da so v okviru zavezništva pregledali obstoječe zmogljivosti članic in ugotovili, da so na razpolago sistemi zračne obrambe, ki jih je mogoče dobaviti Ukrajine. Poleg sistemov patriot, dobavo katerega je napovedala Nemčija, obstajajo še drugi. "Nove napovedi dobav teh sistemov Ukrajini pričakujem kmalu," je povedal in dodal, da bi se lahko to zgodilo že v prihodnjih dneh. To pričakuje na podlagi današnjih pogovorov, srečanja s premierji Danske, Nizozemske in Češke na sedežu Nata sredi tedna in četrtkovega srečanja z zunanjimi ministri skupine G7 v italijanskem Capriju. O podrobnostih glede zalog in dobav ni želel govoriti, saj so ti podatki zaupne narave. Obenem je poudaril, da je treba poskrbeti tudi za delovanje sistemov, ki so jih zaveznice že poslale Ukrajini. Ti potrebujejo rezervne dele, vzdrževanje, pa tudi rakete. "Sistemi brez raket namreč ne pomagajo," je povedal generalni sekretar. Članice, ki jih nimajo, so medtem na današnjem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina napovedale finančno pomoč za nakup sistemov za dobavo Ukrajini, je še sporočil Stoltenberg. "Zaveznice morajo seči globoko v svoje zaloge ter pospešiti dobave raket, topništva in streliva. Ukrajina orožje, ki smo ga dobavili, uporablja za uničevanje ruskih bojnih zmogljivosti, kar prispeva k varnosti vseh nas. Tako da pomoč Ukrajini ni dobrodelnost, ampak naložba v našo lastno varnost," je pojasnil.

Zelenski in ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov sta obrambnim ministrom Nata predstavila razmere na bojišču in ukrajinske potrebe. Zelenski je v sredinem nagovoru Evropskega sveta poudaril, da je potreba po zračni obrambi trenutno njihova ključna potreba.

Ruske sile so namreč v zadnjem času okrepile letalske napade na Ukrajino, tarča je predvsem energetska infrastruktura.