Ajdovščina

Za »fabrškimi bloki« prostora za 50 stanovanj

Alenka Tratnik
18. 4. 2024, 21.33
Deli članek:

Občina Ajdovščina namerava na dražbi prodati pol hektara veliko zemljišče na območju Tovarniške ceste. Prostor bo namenila gradnji večstanovanjske stavbe s prostori za programe socialnega varstva in poslovne dejavnosti. Kupnina za skupno osem parcel je brez davka najmanj 612.885 evrov.

Alenka Tratnik
Na območju ob Tovarniški cesti je občina predvidela gradnjo večstanovanjskega objekta s socialnim programom

Novogradnjam v Ajdovščini naj bi se v kratkem pridružila še ena, na območju ob Tovarniški cesti, med starimi »fabrškimi bloki« in kompleksom Mlinotesta. Gre za osem nepozidanih stavbnih parcel z dobrega pol hektara skupne površine, ki so do zdaj služile tudi za vrtičke. Zdaj jih občina namerava prodati na javni dražbi, neto kupnina je najmanj 612.885 evrov. »Zemljišča ob Tovarniški cesti se prodajajo z namenom gradnje stanovanjskega kompleksa in prostorov za poslovne dejavnosti, obveza občine je tudi, da se ob stanovanjih zagotovi vsaj ena vsebina s področja socialnega varstva,« je ob nedavnem sklepu občinskega sveta o prodaji nepremičnine dejal župan Tadej Beočanin.

Predkupno pravico ima sicer republiški stanovanjski sklad, župan pa je na vprašanje, ali je znano, kdo se zanima za nakup, odgovoril, da pred objavo dražbe ne morejo špekulirati, kdo bi se prijavljal. »Verjamem, da se bo interes pokazal, ko bomo objavili dražbo, konec koncev gre za zanimivo območje. Želim si, da bo dražba uspešna, in če bo, bomo svoje cilje izpolnili.«

Na območju so predvideli večstanovanjski objekt, v njem naj bi bili tudi prostori za poslovne dejavnosti in programe socialnega varstva. »Gre za usmeritev občine, da ob siceršnjem reševanju stanovanjskega problema med dejavnostmi, ki se jih lahko umešča v tovrstne objekte, najdejo prostor tudi katerikoli programi s področja socialnega varstva,« je dodal. Kateri konkretno, pa ni povedal. Število stanovanj je stvar investitorja, po ocenah župana pa prostor omogoča do 50 stanovanj. Občina bo območje komunalno opremila, po izgradnji kompleksa bo po napovedih Beočanina celovito uredila tudi trenutno makadamsko parkirišče pred poslovno-stanovanjskim kompleksom C3. Občina bo svoje interese zavarovala tudi z ustanovitvijo odkupne pravice za nedoločen čas.