Štirje kandidati

Tanja Fajon glede Hanove kandidature: "Cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku"

S.R.
12. 4. 2024, 12.06
Posodobljeno: 12. 4. 2024, 16.38
Deli članek:

V zadnjem trenutku, le dan pred volilnim kongresom stranke, se je v bitko priključil tudi najbolj priljubljeni minister aktualne vlade Matjaž Han, poroča portal necenzurirano.si. Vest je v izjavi za javnost ob 14. uri potrdil tudi Han.

Sa.Ra.
Matjaž Han in Tanja Fajon

Župan Ajdovščine Tadej Beočanin, poslanec Jani Prednik in poslanec evropskega parlamenta Milan Brglez bodo imeli na jutrišnjem volilnem kongresu Socialnih demokratov še enega tekmeca. Če je gospodarski minister Matjaž Han včeraj o kandidaturi še razmišljal, je danes kot kaže že padla odločitev. Kot poroča portal necenzurirano.si, jim je informacijo, da bo tudi Han kandidiral za predsednika SD, potrdilo več neuradnih virov.

Han je na novinarski konferenci ob 14. uri potrdil, da se podaja v boj za predsednika. Priznal je, da zaradi odgovornosti, ki jo čuti ob tej priložnosti, že dolgo ni imel takšne treme. Kar zadeva kritike, da se je za kandidaturo odločil tako pozno, je pojasnil, da v življenju ne sprejema preuranjenih odločitev, če bi jo tokrat, bi »deloval proti sebi.« Poudaril je, da z vso odgovornostjo trdi, da je »odločen in pripravljen,« da je lahko kandidat za predsednika. Obenem je priznal, da mora »vsaka stvar v življenju dozoreti.«

Skupni cilj Socialnih demokratov mora biti »preboj socialne demokracije,« je navedel ter poudaril, da vodenje stranke vidi kot »timsko,« ne individualno delo. Tako po lastnih besedah deluje tako doma kot v službi in tako bo pristopal tudi v primeru tega, če bo izbran za predsednika. Poudaril je še, da je »zaprisežen Socialni demokrat,« da je bil že šestkrat zapored izvoljen za poslanca in da se je »učil od največjih.« Kot svojo odliko je izpostavil še, da se »pogovarjam z vsemi.« »Če kdaj, potem danes naša stranka potrebuje, da so v sprejemanje odločitev vključeni vsi.« Han si želi stranki SD povrniti sijaj, ki ga je že imela, to pa mora biti cilj vseh kandidatov.

Kakšni natančno so razlogi, da se je v bitko podal politični veteran Socialnih demokratov, ki je to možnost še do preteklega tedna zavračal, zaenkrat ni znano. Prvi znaki, da vendarle utegne kandidirati, so se začeli kazati šele ta teden. Zlasti sredi tega tedna, ko je v vlogi ministra za gospodarstvo obiskal Švico in se tam srečal s predsednikom Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandrom Čeferinom, poroča portal. Po informacijah necenzurirano.si je Han sicer ocenil, da nihče od preostalih kandidatov ne ponuja jamstva tako za politično oživitev SD kot finančno sanacijo stranke, ki jo je afera sodna stavba v anketah javnega mnenja potisnila na sam rob praga za vstop v parlament. Obenem naj bi računal na dejstvo, da pri večini članov stranke velja za priljubljenega, ljudskega človeka, in da od vseh najbolje pozna teren. Na drugi strani naj bi ga nekateri v levem krilu SD zaradi bližine z direktorji in nekaterimi domačimi nosilci kapitalske moči videli tudi kot simbol vsega, kar je bilo s stranko v zadnjih letih narobe.

Aktualna predsednica Tanja Fajon, ki se od vodenja stranke po kongresu poslavlja, si na čelu SD želi nekoga, ki bo gradil na temeljni ideji socialne demokracije, obenem pa "bo uspel čim bolj poenotiti in povezati stranko in bo tudi operativen človek terena".

V tej luči ceni vse, ki so se podali v tekmo za predsednika stranke, je pa Han "zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku".

Ob tem je priznala, da so Hana tudi v vodstvu stranke nagovarjali h kandidaturi "že kar dolgo časa nazaj", a je večkrat povedal, da ne namerava tega storiti. "Zato smo šli v drugačno kampanjo. Razumem zdaj zadrego treh kandidatov, ki so delali na terenu," je dejala in dodala, da si predvsem želi, da bodo v soboto konec dneva vsi zadovoljni.

Opozorila je, da je SD stranka, ki jo je težko voditi. "Tisti dan, ko postaneš predsednik, predsednica, te začnejo strankarski kolegi tudi rušiti," je bila neposredna. Zato njenemu nasledniku zagotovo ne bo lahko, meni. A po drugi strani znajo po turbulenci tudi "zelo dobro stopiti skupaj" in verjame, da se bo to zgodilo tudi po kongresu.

Na vprašanje, ali bo kandidirala na evropskih volitvah, pa ni odgovorila, saj odločitev stranke še ni sprejeta. Si pa želi voditi ministrstvo za zunanje zadeve še naprej.