Podpis pogodbe

Velenjska občina v menjavo zemljišč s Premogovnikom Velenje in Tešem

A.S./STA
5. 4. 2024, 13.51
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 13.52
Deli članek:

Župan Velenja Peter Dermol je danes z generalnim direktorjem Premogovnika Velenje Markom Mavcem, direktorico premogovnika Majo Gazvoda in direktorjem rudnika Janezom Rošerjem ter generalnim direktorjem Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Brankom Debeljakom podpisal pogodbe o menjavi zemljišč. Ta zemljišča so bila namreč doslej razpršena.

MO Velenje
Javni podpis pogodb za menjavo zemljišč med Mestno občino Velenje in energetskima družbama iz doline – Premogovnikom Velenje in Termoelektrarno Šoštanj.

Kot so danes sporočili z velenjske občine, je bila razpršenost ovira za nadaljnje aktivnosti vseh treh podpisnikov. Občina je z menjavo odsvojila nepremičnine v skupni velikosti 48.598 kvadratnih metrov, od tega 25.559 kvadratnih metrov Premogovniku Velenje in 23.039 kvadratnih metrov Tešu, ter pridobila od Premogovnika Velenje nepremičnine v velikosti 27.135 kvadratnih metrov in od Teša v velikosti 15.344 kvadratnih metrov. Pridobljene nepremičnine so na območju deponije premoga, pepela in produktov odžvepljevanja, pa tudi v Poslovni coni Pesje ter v centralnih predelih.

Z menjavo zemljišč so zaokrožili lastniške sklope zemljišč, ki jih lahko lokalne skupnosti uporabijo za načrtovanje projektov v okviru zelene preobrazbe in razvoja objezerskega turizma.

Za velenjsko občino je zaokrožena celota zemljišč izjemnega pomena, saj so, kot so poudarili, v postopku prestrukturiranja. Kakovostna zemljišča so pomembna za nadaljnji razvoj mesta, tako z vidika zelene preobrazbe kot razvoja turistične infrastrukture ob jezerih.

V prihodnosti bo sledila še menjava nekaj manjših zemljišč na drugih območjih med vsemi tremi podpisniki, a dogovori glede tega še potekajo.