Stavka zdravnikov

Direktor ZD Ravne: V tem primeru bi morali že v prvem tednu uveljavitve 'zapirati' posamezne ambulante

D.K./STA
9. 3. 2024, 18.39
Posodobljeno: 9. 3. 2024, 18.49
Deli članek:

V ZD Ravne na Koroškem soglasja za nadurno delo ni umaknila nobena zdravnica.

Zdravstveni dom Ravne
Zdravstveni dom Ravne

V Zdravstvenem domu (ZD) Ravne na Koroškem, ki s svojo delavnostjo pokriva vse štiri občine Mežiške doline, nobena od zdravnic ni umaknila soglasja za nadurno delo, je za STA pojasnil direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik.

"Ob stalnem pomanjkanju zdravnikov bi uveljavitev preklica soglasja naših zdravnic pomenila bistveno zmanjšanje dostopnosti do storitev na primarni ravni. Že v prvem tednu uveljavitve bi morali 'zapirati' posamezne ambulante, če pa bi odrekli sodelovanje upokojeni sodelavci, pa bi bila dostopnost še toliko slabša," je opozoril. Se pa kaže zmanjšana dostopnost do storitev, ki jih pri njih izvajajo specialisti od drugod.

Pušnik je navedel še, da se žal na ministrstvu za zdravje "ne zavedajo, da sistem zdravstva v Sloveniji deluje na pripravljenosti zdravnikov in zdravnic, da delajo več, kot so obveze po delovno-pravni zakonodaji".

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Umiki so se večinoma uveljavili v začetku marca.