Pretekle izkušnje

Golob odločil, znano ime kandidatke za novo pravosodno ministrico

S.R./STA
26. 2. 2024, 13.46
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 14.04
Deli članek:

Predsednik vlade Robert Golob je po srečanju s predstavniki stranke SD v državni zbor vendarle posredoval predlog za imenovanje novega ministra oziroma ministrice za pravosodje. Kandidatka za ministrico je nekdanja pravosodna ministrica Andreja Katič.

Jure Klobčar
Kandidatka za ministrico za pravosodje Andreja Katič.

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Med imeni naj bi se znašla celo aktualna podpredsednica DZ Meira Hot. Po prvem delu sestanka sta nato vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD, in minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han. Se je pa Frangež nato vrnil v družbi državne sekretarke Andreje Katič, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje že vodila in se prav tako omenja kot možna kandidatka. Katič je še pred sejo vlade novinarjem sicer povedala, da soglasja za ministrsko kandidaturo ni dala, a je sledil preobrat.

Golob se je namreč odločil, da zaradi njenih preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

Kdo je Andreja Katič

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je kandidatka za novo ministrico leta 1996 končala študij prava na mariborski pravni fakulteti, po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015-2018) tudi podpredsednica državnega zbora. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje, januarja lani pa je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim se je DZ seznanil 16. februarja, se namreč danes izteče rok, do katerega je moral premier Golob bodisi v DZ poslati ime novega ministrskega kandidata oz. kandidatke bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo poveril komu od ministrov.

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa morajo kandidatko na seji potrditi še poslanci. Kandidatka za novo ministrico bi se torej matičnemu odboru DZ za pravosodje lahko predstavila še ta teden.