Varnostna konferenca

Golob častni govorec v Münchnu: Zdaj ni primeren trenutek za reforme

D.K./STA
17. 2. 2024, 16.56
Posodobljeno: 17. 2. 2024, 16.59
Deli članek:

Premier Robert Golob je v razpravi o reformi Varnostnega sveta ZN na varnostni konferenci v Münchnu danes ocenil, da ni primeren trenutek za reforme. "Živimo v času kriz, zato je pomembno, da se osredotočamo na rešitve, ne pa na reforme Varnostnega sveta, ki bi nam vzele fokus pri njihovem reševanju," je dejal.

Sašo Švigelj
Premier Robert Golob.

Kot častni govorec na panelu o reformi Varnostnega sveta ZN je Golob še dejal, da se bo Slovenija osredotočila na odpravo zlorabe veta. "Stalne članice želimo spomniti na krovno poslanstvo Varnostnega sveta ZN. Majhne države lahko prispevajo k spremembam. Lahko so pošten posrednik. To prinaša Slovenija," je dejal glede na objave vlade na omrežju X.

Na tem političnem panelu v okviru konference sta med drugimi govorila tudi zunanji minister Peruja Javier Gonzalez-Olaechea Franco ter irski zunanji in obrambni minister Micheal Martin.

Slovenija je 1. januarja začela mandat nestalne članice Varnostnega sveta ZN, ki traja do 31. decembra 2025. Gre za najpomembnejši organ svetovne organizacije, ki odloča o vprašanju mednarodnega miru in varnosti. Ima 15 članic, od tega pet stalnih - ZDA, Kitajska, Rusija, Velika Britanija in Francija - s pravico veta in deset voljenih z mandatom dveh let.

Premier, ki se varnostne konference udeležuje od petka, je imel ob njenem robu že vrsto dvostranskih srečanj, na katerih so bile v središču pogovorov razmere na Bližnjem vzhodu v času vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.