Krajani ogorčeni

Colčani zahtevajo radar in denarne kazni za divjake na cesti

Alenka Tratnik
31. 1. 2024, 20.15
Deli članek:

»Ali mora še kdo umreti, da se bodo pristojni zganili? Tu divjajo s hitrostjo več kot sto kilometrov na uro, vozijo po levi strani, na cesti pa so tudi otroci in starejši, saj pločnika ni. Goreti bi morali že vsi alarmi, a se ne zgodi nič,« je Ivan Škvarč strnil opozorila Colčanov o neslavnih rekorderjih na cesti proti Podkraju.

Alenka Tratnik
Nesporni “rekorder” je na nevarnem odseku lani vozil s hitrostjo 140 kilometrov na uro.

Col, podatki na prikazovalniku hitrosti za 12. januar: dovoljeno hitrost 50 kilometrov na uro je v naselju, na odseku z nepreglednim ovinkom, kjer ni pločnikov in je cesta široka šest metrov, preseglo 1079 voznikov; 352 jih je peljalo s hitrostjo od 51 do 60 kilometrov na uro, 343 s hitrostjo od 61 do 70 kilometrov na uro, 208 s hitrostjo od 71 do 80 kilometrov na uro, 108 jih je vozilo od 81 do 90 kilometrov na uro, 40 s hitrostjo manj kot sto na uro, osem voznikov je preseglo stotko. Nesporni »rekorder« pa je na nevarnem odseku lani vozil s hitrostjo 140 kilometrov na uro.

Krajani: Odgovornih očitno ne briga

Po prometnici med Colom in Podkrajem dnevno vozijo številni tovornjaki, hkrati je to za šolarje in druge krajane iz zaselka Orešje edina pot do šole in središča Cola. »Pristojne opozarjamo, prosimo za postavitev radarja, za ureditev pločnika. S problematiko so seznanjeni vsi odgovorni. Tudi na občini in na policiji, kjer bi morali ukrepati, pa jih očitno malo ali nič ne briga za varnost krajanov, zato dopuščajo, da imamo skozi naselje cesto, kjer so hitrosti večje kot na avtocesti okrog Ljubljane,« opozarja domačin Ivan Škvarč, ki iz kuhinje sliši divjanje vozil in škripanje zavor.

»Trkov in bližnjih srečanj niti ne štejem več, na tem odseku se je zgodilo že več hujših nesreč. Žal tudi s smrtnimi žrtvami. Ne vem, kdo bo odgovarjal, če bo tu, bog ne daj, umrl otrok,« je dodal Škvarč, ki tudi sam tvega vsakič, ko poskuša zapeljati z domačega dvorišča na cesto. »Če izza ovinka nekdo pridivja s sto kilometri na uro, ni rešitve,« pravi.

Na problematiko na odseku od OŠ Col do oznake za naselje pristojne v imenu krajanov iz zaselka Orešje opozarja že od leta 2006: »Razen zvočnih ovir, ki samo ropotajo, opozorilnih tabel in prehoda za pešce pri šoli se ni naredilo nič. Prometa pa je vse več.« O nevzdržnih razmerah so se pogovarjali na številnih sestankih sveta KS Col, lani spomladi tudi na zboru krajanov. »Krajani so zahtevali, da se na tem odseku zmanjša hitrost, postavi radar, kršitelje pa denarno kaznujejo. Zahtevali so še, da se uredi signalizacija in umaknejo grbine, ki ničemur ne služijo, da varovalno ograjo označijo s svetlečo folijo, na priključku iz Orešja postavijo varnostno ogledalo, na cestišču pa označijo robne črte, saj v megli ni videti roba cestišča, zato se je zgodilo že več nesreč. Dolgoročno pa bo na tem odseku treba urediti pločnik,« je povzel predsednik KS Col Branko Tratnik Ambrožič.

S problemi so seznanili občinski svet in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. »Postavili so merilnik hitrosti, ki pa že od lanskega poletja ne prikazuje več podatkov, stanje si je ogledal predstavnik direkcije za infrastrukturo, nekajkrat je prišla policija, konkretnih rešitev pa ni,« je pristavil Tratnik Ambrožič.

Leo Caharija
Težave s prehitrimi vozniki se bodo lotili tudi z radarjem, napoveduje ajdovski župan Tadej Beočanin.

Globam se očitno ni mogoče izogniti

Župan Tadej Beočanin je potrdil, da se bodo težave lotili tudi z radarjem. »Vsi drugi ukrepi so se izkazali za neučinkovite, zato letos z medobčinsko upravo uvajamo nov merilnik hitrosti, ki ne bo samo meril, ampak bo tudi oglobil kršitelje. Želja občine je bila, da se globam izognemo, očitno pa je to neizogibno, da se promet uredi,« pravi. »Z direkcijo za infrastrukturo usklajujemo konkretne rešitve, ki bodo prispevale k zmanjšanju hitrosti vozil. Čakamo na povratno informacijo. Za izvedbo pločnika pa enostavnih rešitev žal ni. Izvedba je možna samo z velikimi finančnimi sredstvi, najverjetneje bo treba odstraniti objekte, zato k temu občina še ni pristopila,« dodaja direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc.

Direkcija bo dopolnila signalizacijo

Na direkciji za infrastrukturo so pojasnili, da so izdali nalog za ureditev robnih in ločilnih črt na odseku med Podkrajem in Colom. »Talne označbe bodo urejene v spomladanskem času, ko bodo vremenske razmere ugodne. Za dodatno označitev krivine in zožitev vozišča na začetku naselja Col bo dopolnjena prometna signalizacija, ki bo opozarjala na zoženje vozišča in potek državne ceste v krivini ter na prisotnost otrok na vozišču,« so napovedali.

V okviru urejanja šolskih poti načrtujejo dodatno označitev šolske poti na odseku ceste pri OŠ Col. Kdaj bodo ukrepe izvedli, bo odvisno od razpoložljivega denarja, so pristavili in dodali: »Če se bo občina odločila za menjavo merilnika s stacionarnim radarjem, se direkcija s predlagano rešitvijo strinja in jo podpira. V sklopu izvedbe nadaljnjih ukrepov se bo preverila tudi možnost odstranitve zvočnih zavor, ki so za prebivalce moteče zaradi hrupa vozil.«