Dotrajanost

Upognjeni most bodo obnovili

M. Luzar
30. 1. 2024, 21.55
Deli članek:

Pred vrati je obnova kostanjeviškega severnega mostu. V začetku februarja bodo most zaprli za promet, medtem ko bodo dela predvidoma končali do konca junija. Celotna naložba bo stala 800.000 evrov, od tega je občina 200.000 evrov pridobila na razpisu ministrstva za kulturo.

M.L.
Kostanjeviški severni most se vidno lomi in občutno upogiba.

Potem ko je Občina Kostanjevica na Krki pred časom temeljito obnovila južni leseni most čez reko Krko, se zdaj loteva še lesenega mostu na severni strani otoka.

Zdaj pripravljajo vse potrebno za začetek obnove mostne konstrukcije. V pripravah merijo stabilnost objektov v bližini mostu in dokumentirajo njihovo stanje, kar potrebujejo za primerjavo stanja objektov pred začetkom obnove in po koncu. Pred začetkom obnove bodo z nasipom začasno zajezili reko in tako pripravili gradbeni plato. V začetku februarja bodo most že zaprli za promet in ga potem obnovili predvidoma do konca junija, kar bo odvisno tudi od vremena in vodostaja Krke, sta povedala župan Robert Zagorc in Anita Krajnc, ki je na občini zadolžena za družbene in gospodarske dejavnosti ter posebej za vodenje obnove tega mostu.
Celotna naložba bo stala 800.000 evrov, od tega je občina 200.000 evrov pridobila na razpisu ministrstva za kulturo.

Most so nazadnje temeljito obnovili pred več kot tridesetimi leti. Vmes so po potrebi popravili poškodovani parket, kot domačini pravijo deskam na vozni površini, in ograjo.

Zdaj z obnovo niso smeli več odlašati. Načet je bil ne samo njegov »parket«, ampak se je konstrukcija začela upogibati, zlasti ob prečnikih do te mere, da je vožnja po mostu vzbujala v zadnjem času občutek vožnje po valovih.

Občino čaka obnova še enega lesenega mostu na Krki. To je most za pešce, ki ga domačini imenujejo različno: Mali most, Tercijalski most in Most ljubezni, ki ga je, močno poškodovanega, odnesla reka. Za most po županovih besedah zdaj z razpisom izbirajo izvajalca. Predračunska vrednost te naložbe je 570.000 evrov.

Kostanjeviška občina ima tako pod svojim okriljem skupno šest mostov, od tega so trije na Krki in trije na potoku Studena.