Podjetje leta

Izbrani finalisti za nagrado Podjetje leta za gorenjsko regijo

Žiga Kariž
21. 1. 2024, 20.00
Deli članek:

Zamisel o izboru se je porodila ob dejstvu, da je v Sloveniji uspeh, še posebej podjetniški, premalokrat nagrajen oziroma včasih nosi celo negativni naboj. V Sloveniji se uspešni podjetniki in podjetnice tako praviloma izogibajo soju medijskih luči in slave, njihovi dosežki pa so pogosto spregledani.

GZS
Gospodarska zbornica Slovenije (regionalna zbornica Gorenjska)

V sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami in v partnerstvu s Prvo bonitetno agencijo – Ebonitete.si so izbrali podjetja, katerih zadnji poslovni rezultati in številni drugi »mehki« dejavniki kažejo na izreden napredek v poslovanju.

ebonitete
Podjetja so izbrali v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami in v partnerstvu s Prvo bonitetno agencijo – Ebonitete.si.
Gorenjska regija

Prvi izbor finalistov je bil narejen med podjetji, ki poslujejo v gorenjski regiji. Kot je povedal Primož Potočnik, operativni direktor Prve bonitetne agencije, ki upravlja bonitetni portal Ebonitete.si, so pri razvrstitvi podjetij in iskanju finalistov na prvo mesto postavili finančne rezultate podjetij. Upoštevali so kar 15 izbranih finančnih kriterijev, ki so jih razdelili v štiri sklope: kazalniki donosnosti, kazalniki finančne moči, kazalniki družbene relevantnosti v regiji ter dinamika sprememb v poslovanju med letoma 2021 in 2022.

Tri kategorije

Najboljše podjetje izbirajo v treh kategorijah – med mikro in malimi podjetji, srednje velikimi podjetji in velikimi podjetij. Da so se podjetja lahko uvrstila v izbor, so morala izpolniti osnovne pogoje: da imajo računovodske izkaze, sestavljene v strukturi za gospodarske družbe, da imajo v izkazih navedeno število zaposlenih tako za tekoče kot preteklo poslovno leto, da so čisti prihodki od prodaje večji od 200 tisoč evrov, da so kazalniki EBITDA, EBIT, dodana vrednost in čisti poslovni izid za tekoče poslovno leto večji od 0 €, da podjetje ni aktualni davčni dolžnik, da podjetje ni v kateremkoli postopku insolventnosti, likvidacije ali izbrisa in da zanj ne velja katerakoli domneva insolventnosti ter da podjetje ni izbrisano.

Bobo
Podjetje Sij Acroni je eno izmed finalistov med velikimi podjetji. Finalista sta še LTH Castings in Knauf Insulation.
Finaliste potrdila komisija

Da so vsi pogoji izpolnjeni, je preverila komisija, ki so jo sestavljali direktorica gorenjske regionalne gospodarske zbornice Jadranka Švarc, operativni direktor Prve bonitetne agencije – Ebonitete.si Primož Potočnik in namestnik odgovornega urednika časnika Novice Svet24 Žiga Kariž. Komisija je v vsaki kategoriji izbrala tri finaliste. Med velikimi podjetji so se med finaliste uvrstila podjetja: LTH Castings, Sij Acroni in Knauf Insulation. Med srednje velikimi podjetji so se lani najbolje odrezali NGEN, SPG-Sol plin Gorenjska in Megales. V kategoriji mikro in malih podjetij je komisija na podlagi že omenjenih kriterijev med finaliste uvrstila podjetja Zuum, Vasco in Golden tree. Vrsti red, v katerem so finalisti napisani, še ne pomeni njihove končne uvrstitve.

zajem zaslona
Podjetje Golden tree je izredno uspešno pri spletnem poslovanju.
Zmagovalci znani že prihodnji teden

Zmagovalce v posameznih kategorijah bodo razglasili prihodnji teden, ko bodo znani tudi finalisti osrednjeslovenske regije. Zmagovalci posameznih kategorij tako iz gorenjske kot osrednjeslovenske regije so bodo pridružili ostalim regionalnim prvakom na nacionalnem izboru podjetja leta. Do zdaj je potekalo že več regijskih izborov. Časnik Večer je razglasil zmagovalce v podravski regiji. To so Impol, d. o. o., v kategoriji velikih podjetij, Systemair v kategoriji srednje velikih podjetij in Bioles Horizont v kategoriji mikro in malih podjetij. Na Primorskem, kjer so izbor skupaj z Ebonitetami organizirale Primorske novice, je bila za najboljše veliko podjetje razglašena Hidria, med srednje velikimi podjetji Vitanest, med mikro in malimi pa Te.sis. Kolegi z Dolenjskega lista, ki so iskali najboljša podjetja v dolenjsko-zasavski regiji, so priznanja podelili novomeški Krki, družbi Willy Stadler iz Krškega in kot najuspešnejšemu malemu podjetju Očesnemu centru Preskar.  Slavnostna prireditev, na kateri bodo razglašeni najboljši, bo 6. marca na Brdu pri Kranju.