Vlado pozivajo k dogovoru

Stavko Fidesa podprla tudi Evropska federacija zaposlenih zdravnikov

A.S./STA
16. 1. 2024, 19.32
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 19.33
Deli članek:

Stavko Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides podpirajo tudi v Evropski federaciji zaposlenih zdravnikov (Fems).

Sašo Bizjak/Večer
Stavka zdravnikov v UKC Maribor

Federacija slovensko vlado poziva k dogovoru z zdravniškim sindikatom in svari pred preseljevanjem zdravnikov v tujino, je v izjavi, ki so jo posredovali iz sindikata, povedal predsednik Femsa Joao De Deus. Fems, ki predstavlja zdravniška združenja in zdravniške sindikate iz vseh evropskih držav, slovenske kolege globoko podpira v njihovi želji po boljših delovnih pogojih in boljših plačah, je poudaril De Deus.

"V trenutku, ko je v vsej Evropi pomanjkanje zdravnikov v vsaki državi vedno hujše, slovenska vlada namesto pogajanj s sindikatom zdravnikov sprejema ukrepe, ki bodo vodili v vse pogostejše preseljevanje zdravnikov iz Slovenije v druge države, kjer so delovni pogoji, plače in spoštovanje zdravniškega poklica na veliko višji ravni," je opozoril.

“Na koncu bodo na izgubi Slovenci”

Ob tem je poudaril, da federacija slovensko vlado poziva k dogovorom z zdravniškim sindikatom Fides. Noben zdravnik ne mara stavkati, to je zadnji korak, da se izognejo poslabšanju in propadu nacionalnih zdravstvenih sistemov, je dejal. Druge države EU bi po njegovih besedah sicer cenile pridobitev slovenskih zdravnikov zaradi njihove kakovosti, a na koncu bodo na izgubi Slovenci, je posvaril De Deus.

Zato si v federaciji po njegovih besedah želijo, da bi slovenska vlada prenehala z ukrepi, ki ne spoštujejo zdravniškega poklica, da bi lahko prisluhnila slovenskim zdravnikom, da bi se lahko resno pogajala ter izvajala ukrepe in dogovore, ki so sklenjeni s predstavniki zdravnikov.

"Zato bomo Fidesu pomagali po svojih močeh v imenu najvišje vrednote - zdravja slovenskega naroda," je še napovedal.

Stavkajo že od ponedeljka

Zdravniki in zobozdravniki so v ponedeljek začeli stavko, s katero zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij. Stavka bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma, o katerem se predstavniki vlade in sindikata Fides dnevno pogajajo.

Vladna pogajalska skupina in Fides sta današnja pogajanja, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani doslej niso prinesla bistvenega napredka, začela ob 18. uri.