Kibernetski napad

Obrambno ministrstvo miri: Številka 112 ni doživela kibernetskega napada

S.Š.
15. 1. 2024, 18.02
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 18.05
Deli članek:

Na temnem spletu so se pojavili podatki o klicih na številko 112, ki se nanašajo na hitro medicinsko pomoč kličočim.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po podrobnem pregledu strežnikov v Upravi RS za zaščito in reševanje so na ministrstvu za obrambo ugotovili, da vdora v te strežnike ni bilo in da podatki z njih niso bili ukradeni, so sporočili z ministrstva.

Po navedbah ministrstva vse kaže, da je do vdora prišlo na drugih strežnikih oziroma napravah izven uprave za zaščito in reševanje in ministrstva, saj vsebina s podrobnejšimi zdravstvenimi podatki, ki je objavljena na temnem spletu, ni nastala na upravi in ministrstvu.

Številka 112 ter informacijska sistema uprave in ministrstva delujejo nemoteno in varno, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Stanje še preverjajo

Kot poroča Siol.net, so jim z Uprave za zaščito in reševanje sporočili, da je šlo izključno za podatke, kjer so kličoči potrebovali nujno medicinsko pomoč: 

"V imenu uprave za zaščito in reševanje vas obveščam, da smo trenutno v fazi preverbe stanja in za zdaj nismo zaznali zunanjih vdorov v strežnik. Glede na informacije gre izključno za podatke, kjer so kličoči potrebovali nujno medicinsko pomoč, zato smo stopili tudi v stik z Dispečersko službo zdravstva, saj je poleg tega v objavi na temnem spletu viden tudi njihov logotip."