V ogrevanem bivaku

Voda je še visoka! "Brodolomci" bodo prenočili v Križni jami

G.G./STA
7. 1. 2024, 11.00
Posodobljeno: 7. 1. 2024, 21.56
Deli članek:

Ob obisku Križne jame je v soboto voda presnetila družino s tremi člani in dva vodnika. Potapljači so ponoči prišli do njih in jim dostavili hrano. Ker voda do večera ni upadla, bodo še drugo noč preždeli v jami. Vsi so na suhem in na varnem.

Bobo
Ekipa jamarske reševalne službe na zahtevni poti do ujetih.

V soboto se je v Križno jamo odpravila na ogled družina s tremi člani, mama, oče in hčerka. Obiskovalci jame so stari med 22 in 58 let. V znano turistično jamo sta jih odpeljala dva vodnika. "V jami se od jezera do jezera vesla, po prehodih čez balvane pa je potrebno čoln nesti," je povedal vodja intervencije Walter Zakrajšek iz Jamarske reševalne službe. Turisti in vodnika so prišli do konca jame in se že vračali, nato pa naleteli na del, ki je bil zalit. Ujeta skupina, s katero je zelo izkušen jamar, je s seboj imela rezervno opremo za nujne primere. 

Ker obiskovalcev jame do 15. ure ni bilo iz jame, so o tem obvestili center za obveščanje, ta pa je aktiviral jamarsko reševalno službo pri JZS, je za STA povedal vodja intervencije Luka Zalokar. V jamo so se nato odpravili jamarski potapljači in našli obiskovalce slaba dva kilometra od vhoda v jamo pod Križno goro. Ugotovili so, da so obiskovalci nepoškodovani in da so postopali pravilno, se umaknili na varen kraj, kjer imajo upravljavci jame že pripravljeno varno točko v primeru podobnih dogodkov. Jamarski reševalci so jim postavili bivak, ki je tudi ogrevan. Obiskovalci in vodnika morajo zdaj počakati, da bo nivo vode začel upadati.

Ujeti so v dobrem stanju

Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko in Kras Sandi Curk je napovedal, da bodo ob 14. uri začeli z drugim potopom in jim dostavili dodatne zaloge hrane in oblačil. To se je tudi zgodilo. Ker so zelo globoko v jami, od vhoda so oddaljeni 2.400 metrov, do njih potapljači potrebujejo od dve do štiri ure. Takoj ko bo dovolj nizka in bodo razmere varne, bodo ujete spravili iz jame, do takrat pa jih bodo s hrano in pijačo oskrbovali vsakih 12 ur. Vseh pet je dobrem fizičnem in psihičnem stanju. Vse kaže, da bodo noč na ponedeljek preživeli v jami.

V reševalni akciji trenutno sodeluje 35 jamarskih reševalcev in osem potapljačev iz celotne Slovenije, pri delu jim pomaga tudi 11 gasilcev in člani civilne zaščite.

Profimedia
Križno jamo je mogoče obiskati le s čolnom, saj po njej teče reka Bloščica.

Križna jama je 8273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Spada med odprte jame z nadzorovanim vstopom in turistične jame. Značilnost jame je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo. Križna jama je po biološki raznolikosti četrti največji poznani jamski ekosistem na svetu. Je ena najlepših in najbolje ohranjenih jam na svetu.