Modernizacija

Šarec se veseli šestih novih helikopterjev

S.R.
28. 11. 2023, 13.37
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 13.48
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba v luči sodobnih varnostnih izzivov nadaljuje razvoj in modernizacijo Slovenske vojske tudi na področju vojaškega letalstva, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Leonardo
Večnamenski helikopter AW139M proizvajalca Leonardo.

Kot podlaga za investicije, kot jih predvideva Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040, ji služi 20. julija letos dopolnjen in spremenjen Načrt razvojnih programov 2023–2026.

Minister Marjan Šarec in italijanski obrambni minister Guido Crosetto sta zdaj podpisala dogovor za nakup šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo. Kot so pojasnili na ministrstvu, gre za nakup po modelu vlada vladi, pri čemer je bila odločitev sprejeta »na podlagi izdelanega in potrjenega Investicijskega programa, strokovnega poročila o predstavitvi zmogljivosti večnamenskih vojaških helikopterjev in izdelane analize ekonomskih prednosti.« Izbira nakupa preko italijanske vlade je po njihovih besedah gospodarnejša, kot če bi helikopterje kupili neposredno pri proizvajalcu. Ugotovili so namreč, da je ob »ekonomičnosti« in »gospodarnosti« prednost tudi možnost dolgoročnega skupnega sodelovanja z italijansko vlado ter zagotavljanja interoperabilnosti v skupnih Natovih projektih in programih sodelovanja Evropske unije, »kar bo vsekakor povečalo učinkovitost delovanja zmogljivosti v primerjavi z nakupom neposredno od proizvajalca helikopterjev.«

Za šest večnamenskih vojaških helikopterjev bo Slovenija odštela nekaj več kot 188 milijonov evrov brez DDV, pri čemer znesek vključuje tudi stroške certifikacije italijanskega vojaškega letalskega organa. Letni stroški upravljanja znašajo 425.449 evrov, so še sporočili z ministrstva.