Vodni spor

Zaradi Janeza Janše se bo kranjska sodnica danes odpravila na Krvavec

Barbara Pance in Nataša Markovič
22. 11. 2023, 06.13
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 07.51
Deli članek:

Krvavški Janez Janša, ki družini Štupar onemogoča dostop do vode, je zaradi stisnjene cevi na sodišču. Janševo podjetje RTC Krvavec jim je nespodobno ponudilo popravilo stisnjene cevi, vendar na stroške Štuparjevih! Česar pa družina ne more sprejeti, saj za popravilo cevi, ki je niso sami pokvarili, nimajo denarja.

Marko Vavpotič
Janez Janša noče komentirati zgodb, ki so jih povedali drugi najemniki na Krvavcu.

Po petkovi razpravi na kranjskem sodišču je sodnica odločila, da bo v sredo obiskala Krvavec in si ogledala, kdo je kriv, da Štuparjevi že leto in pol nimajo vode. Potem ko je portal Preiskovalno.si objavil kalvarijo družine Štupar, ki se odvija na Krvavcu, je lastnik RTC Krvavec družini pred dnevi nespodobno ponudil popravilo stisnjene cevi, vendar, pozor, na stroške Štuparjevih!

Tatjana Štupar je v telefonskem pogovoru za portal Preiskovalno.si dejala, da tega ne morejo sprejeti, saj nimajo denarja za popravilo cevi, ki je niso sami pokvarili. Štuparjevi so že 30 let v gostinstvu, v Tihi dolini na Krvavcu imajo brunarico, v kateri dela vsa družina. Podjetje RTC Krvavec v lasti Janeza Janše jim je pred letom in pol »namerno stisnilo cev za vodo, da bi jih onemogočili«, nam je v intervjuju povedala Tatjana Štupar. Od takrat se komaj preživljajo, cele noči točijo vodo z majhnim curkom, da bi lahko podnevi opravljali svojo dejavnost, od katere so odvisni vsi. Janševa ponudba se jim zdi še ena v vrsti izigravanj. Spor je pristal na sodišču, v kranjskem hramu pravice so končno ukrepali.

Janez Janša pa se na razkritje portala Preiskovalno.si še ni odzval. Na upravo družbe RTC Krvavec so vprašanja poslali 27. oktobra. Ponudili so mu tudi izjavo pred kamero. Med vprašanji pa možnost razlage, zakaj omejuje vodo Štuparjevim, zakaj je odklapljal internet drugim gostincem in zakaj onemogoča lastnike in najemnike na Krvavcu.

So pa zgovornejši na inšpektoratu. Gradbena inšpekcija je ugotovila, tako kot smo poročali, da je RTC Krvavec oziroma njegov lastnik Janez Janša mimo vseh zakonov na črno postavil prizidek k hotelu Krvavec. Ta stoji neposredno ob brunarici Štuparjevih. Podjetju RTC Krvavec so zato »z odločbo, z dne 4. 1. 2022, odredili, da mora takoj po vročitvi odločbe ustaviti dela na nelegalno postavljenem prizidku in da ga mora do 15. 7. 2022 na svoje stroške tudi odstraniti ter vzpostaviti prejšnje stanje«. Direktor podjetja RTC Krvavec Janez Janša tega ni storil, pač pa se je na odločitev inšpekcije pritožil. 2. marca 2022 je vložil pritožbo na drugostopenjski organ, ki je obe pritožbi zavrnil kot neutemeljeni. A Janez Janša še ni odnehal, zato se je obrnil na upravno sodišče, kjer zadeva še ni zaključena. Inšpekcija je RTC Krvavec tudi oglobila; višina globe je 10.000 evrov, Janezu Janši pa so naložili 2500 evrov kazni, poravnal je polovični znesek.

Izdatna finančna pomoč države

Kazni za črnograditelja Janeza Janšo in njegovo podjetje v višini 12.500 evrov so kaplja v morje glede na zneske, ki jih prejema od države. V preteklih letih je dobil več finančni pomoči, tudi ko je bilo covida že zdavnaj konec.

Od oktobra 2020 do danes mu je tudi ministrstvo za infrastrukturo izplačalo več kot milijon evrov finančne pomoči, in sicer 69 tisoč evrov iz naslova povrnitve dela fiksnih stroškov žičniških naprav, 483 tisoč kot finančno pomoč za povrnitev izpada prihodkov od prodanih vozovnic, 144 tisoč finančne pomoči za sofinanciranje vzdrževanja in obratovanja žičniških naprav za sezono 2020/21, 19 tisoč finančne pomoči za poletno sezono 2021, 19 tisoč za poletno sezono 2022, 131 tisoč finančne pomoči za sofinanciranje in vzdrževanje obratovanja žičniških naprav za zimsko sezono 2021/2022, pa še 225 tisoč finančne pomoči, ponovno za sofinanciranje vzdrževanja in obratovanja žičniških naprav za zimsko sezono 2022/2023. Največ sredstev je pridobil na javnem razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer mu je bilo odobrenih kar osem milijonov evrov. Do zdaj so mu izplačali že 5,97 milijona evrov.

Inšpekcije imajo na Krvavcu veliko dela

Poročali smo tudi o domnevni nezakoniti uporabi zemljišča za parkiranje, ki je v občinski lasti. Gradbena inšpekcija je prijavo o tem odstopila v reševanje medobčinski inšpekciji Kranj. 

Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj je za Preiskovalno.si povedal tudi, da je vprašljivo in nevarno polaganje asfalta čez vodno zajetje Jezerci, prav tako je asfalt položen na kmetijskih in gozdnih zemljiščih, kar je prepovedano. Dejal je, da »krvavški Janša za to ni pridobil nobenih občinskih dovoljenj«. Kot so nam odgovorili z inšpekcije, so del te prijave odstopili Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na območni enoti Kranj. Ugotovili so, kot župan, da »gre namreč za posege na zemljiščih, ki so po namenski rabi opredeljena bodisi kot kmetijska bodisi kot gozdna zemljišča«.

Po poročanju našega portala so preverili tudi besede župana Cerkelj na Gorenjskem, da je ogroženo vodno zajetje, ki oskrbuje 50 tisoč prebivalcev. »Inšpekcija je takoj po pobudi izvedla inšpekcijski nadzor, da bi ugotovili, ali je ogrožen vir pitne vode za prebivalce širšega območja Kranja, Cerkelj, Šenčurja, Komende in Vodic. Na podlagi vpogleda v Atlas okolja smo ugotovili, da območje nima statusa po zakonu o ohranjanju narave in da vodni viri zaradi posegov, ki jih navaja prijavitelj, niso ogroženi. Območje, kjer so posegi, je v 3. varstvenem pasu, določenem v Odloku o varstvu virov pitne vode na območju občine Cerklje na Gorenjskem, ki prav tako ni kršen,« so zapisali na inšpekciji. Je pa mogoče, da je omenjeno območje kot območje posebnega in pomembnega pomena v svojih dokumentih zavarovala občina, so dodali na ministrstvu.

Facebook/Terme Snovik
V preteklosti se je Janez Janša družil tudi s politiki, posebej blizu si je bil z nekdanjo predsednico Desusa Aleksandro Pivec.

Čiščenje greznic je v pristojnosti občine

Na inšpektoratu za okolje so se odzvali tudi na poročanje glede čiščenja greznic. Župan Franc Čebulj je namreč okoljske inšpektorje pozval, naj se odpravijo na Krvavec, saj kar 66 greznic od 81 ni v evidenci plačevanja vodarine. Vendar je inšpektorat v tem primeru občini vrnil žogico. »Odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode je ena od obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Gre za izvirno pristojnost občine, ki na svojem območju samostojno opravlja lokalne zadeve javnega pomena in ureja s svojimi akti –občinskimi odloki. Nadzor njihovega izvajanja pa opravljajo občinske oziroma medobčinske inšpekcije,« so zapisali na ministrstvu za okolje in dodali: »Prevzem blata iz greznic in pregledovanje malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN) z zmogljivostjo pod 50 PE je torej obvezna storitev javne službe. Občina jo je dolžna zagotoviti na območju celotne občine. Občina z odloki določi pogoje priključevanja in način odvajanja komunalnih odpadnih voda iz objektov, ki so na območju občine. Z odlokom uredijo tudi odvajanje komunalne odpadne vode za objekte, za katere je treba zagotavljati prevzem blata iz greznic ali malih komunalnih čistilnih naprav pod 50 PE. Spoštovanje in izvajanje določil iz odlokov pa nadzirajo občinske inšpekcijske službe. Izvajanje odloka, s katerim Občina Cerklje ureja odvajanje komunalne in padavinske odpadne vode na celotnem območju občine (vključno z objekti na območju Krvavca), z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami pod 50 PE, nadzirajo občinski inšpektorji. Okoljski inšpektorji Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo nadzirajo male komunalne čistilne naprave, ki so večje od 50 PE. Male komunalne čistilne naprave, ki na obratujejo na območju Krvavca in so večje od 50 PE, izvajajo obratovalne monitoringe in niso čezmerni obremenjevalci okolja z emisijami snovi v vode.« Glede greznic je torej na potezi občina.

Janez Janša molči, na družbenem omrežju pa komentira

Janez Janša noče komentirati zgodb, ki so jih povedali drugi najemniki na Krvavcu. Prav tako ne želi pred kamero. Je pa zgovornejši na družbenem omrežju, kjer je zgodbo o stiskanju malih ljudi, pritiskih, kratenju vode obrnil sebi v prid in napisal, da gre drugim v nos razvoj podjetja RTC Krvavec. Takole je zapisal: »Medtem ko gre nekaterim v dolini v nos razvoj smučišča Krvavec, mi delamo na polno.« A vendarle gre v pretežni meri za razvoj na račun države. Janez Janša je že ob nakupu infrastrukture potreboval pol leta, da je zbral denar, kasneje pa je za medije povedal, da denarja za razvoj nima. Kot so poročali na portalu necenzurirano.si, je bil doslej v več davčnih preiskavah.