Iris-T SLM

Slovenija namerava kupiti nemške sisteme zračne obrambe

J.V./STA
16. 11. 2023, 18.35
Posodobljeno: 16. 11. 2023, 18.38
Deli članek:

Vlada se je danes seznanila z namero podpisa programskega dogovora med obrambnima ministrstvoma Slovenije in Nemčije glede sodelovanja pri nabavi sistemov zračne obrambe Iris-T SLM. Sodelovanje bi potekalo v skladu z memorandumom o soglasju o skupnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru iniciative Zaščite evropskega neba (ESSI).

Profimedia
Iris-T je sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do okoli 40 kilometrov.

Slovenija je skupaj s 14 državami ob robu srečanja ministrov Nata oktobra lani podpisala pismo o nameri za vključitev v iniciativo ESSI, katere pobudnica je bila Nemčija. Od julija letos v pobudi sodeluje že 19 evropskih držav, so sporočili po seji vlade.

Avgusta je bil podpisan tudi memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI, ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe. Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo programske dogovore za konkretne projekte.

V okviru memoranduma namerava ministrstvo za obrambo z nemško stranjo skleniti programski dogovor o sodelovanju pri nabavi sistemov Iris-T SLM, s katerim bo Slovenija pri nemškem proizvajalcu Diehl Defence lahko kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega Iris-T. Vlada je za podpis programskega dogovora pooblastila državnega sekretarja Damirja Črnčeca.

Iris-T je sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do okoli 40 kilometrov. Rakete so vodene s sistemom GPS in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.