Rok 30. november

Ministrstvo z novim rokom razpisa za krepitev digitalnih kompetenc mladih

A.S./STA
15. 11. 2023, 19.31
Deli članek:

Na razpis se lahko do 30. novembra prijavijo izvajalci usposabljanj, ki bodo potekala od marca do novembra 2024.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je objavilo drugi rok javnega razpisa za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev.

Na ministrstvu so, kot pravijo, po odličnem odzivu otrok in mladih na prvi krog usposabljanj odprli prijave na drugi rok javnega razpisa za leto 2024. Prijave zbirajo do 30. novembra do 12. ure.

Namen razpisa je povečanje digitalne vključenosti otrok in mladih z vključenostjo v programe neformalnega usposabljanja za spodbujanje zanimanja za digitalne tehnologije, njihovo razumevanje ter odgovorno in varno uporabo ter pridobivanje digitalnih kompetenc do šeste ravni po okviru digitalnih kompetenc za državljane.

Razpis je razdeljen na tri področja, to so vsebine za dekleta in ženske, napredne digitalne tehnologije ter dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih. Vsako usposabljanje bo trajalo 22 pedagoških ur, sestavljena pa so lahko iz različnih vsebinskih elementov. Bistven element usposabljanj je preplet teorije in prakse. Programi usposabljanj, ki se bodo izvajali med marcem in novembrom prihodnje leto, so namenjeni otrokom in mladim, starim med šest in 29 let.

Namen aktivnosti za dekleta in ženske je ustvariti ustrezno podporno in vključujoče okolje, ki spodbuja raziskovanje ter stremi k ustvarjanju vključujoče in enakopravne družbe ter večje odločanje deklet in žensk za študijsko oziroma karierno pot na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

S sklopom napredne digitalne tehnologije bodo otrokom in mladim zagotovili priložnosti za spoznavanje in učenje o naprednih digitalnih tehnologijah, kot so umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, podatkovna analitika in velepodatki, internet stvari, obogatena resničnost, navidezna resničnost, 3D-tiskanje, kvantno računalništvo, računalništvo na robu, robotika in avtomatizacija, biometrija, računalništvo v oblaku, avtonomna vozila, tehnologija 5G. Udeleženci bodo s tem razvijali spretnosti in znanja ter raziskovali razvoj in spoznavali zanimive poklice prihodnosti na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

V okviru sklopa dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih bodo organizirali najrazličnejše dejavnosti za otroke in mlade, ki omogočajo praktično učenje in s tem razvoj njihovih digitalnih kompetenc. Aktivnosti bodo povezane z dvigom digitalnih kompetenc otrok in mladih, promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev, digitalno preobrazbo ter digitalnimi tehnologijami in storitvami.


V prvem krogu v začetku jeseni je usposabljanja izvajalo 21 izvajalcev, odziv otrok in mladih pa je presegel pričakovanja, saj so se mesta na delavnicah izjemno hitro zapolnila, so še zapisali na ministrstvu.