Predlog za zadržanje

Sodišče v primeru Lindav: Imenovanje na vodstveni položaj je privilegij, ne pravica

S.R./STA
14. 11. 2023, 13.23
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 13.23
Deli članek:

Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav ni uspel s predlogom za zadržanje imenovanja Senada Jušića za generalnega direktorja policije.

Sa. R.
Boštjan Lindav ni uspel na upravnem sodišču.

Upravno sodišče je namreč zavrnilo predlog Lindava za izdajo začasne odredbe za zadržanje odločitve o imenovanju Senada Jušića za generalnega direktorja policije. Po presoji upravnega sodišča se neizbrani kandidat Lindav v zahtevi za izdajo začasne odredbe ne more sklicevati na škodo, ki bi v primeru imenovanja Jušića na mesto generalnega direktorja policije nastala policiji, temveč zgolj na škodo, ki naj bi nastala njemu. Tega pa Lindav po mnenju sodišča ni uspel izkazati, izhaja iz sklepa upravnega sodišča.

Sodišče ugotavlja, da Lindav sploh ne navaja škode, ki bi nastala njemu osebno. Ob tem Lindavu škoda tudi ne more nastati, saj je imenovanje na vodstveni položaj v javnem sektorju privilegij, in ne pravica posameznika, kar vpliva tudi na sodno varstvo ter izdajo začasne odredbe v postopkih imenovanj, je v sklepu med drugim zapisalo upravno sodišče.

Sodišče pa še ni odločilo o tožbi, s katero Lindav izpodbija izbirni postopek, v katerem je bil za prvega človeka policije izbran Jušić. Upravno sodišče bo o tem odločilo v glavnem postopku, kot so navedli bodo zadevo zaradi narave in pomena obravnavali absolutno prednostno.