Sandi Curk

Državljan Evrope 2023 poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko

J.V./STA
13. 10. 2023, 13.55
Posodobljeno: 13. 10. 2023, 14.06
Deli članek:

V Hiši EU v Ljubljani so danes podelili nagrado Evropskega parlamenta državljan Evrope za leto 2023, ki jo letos za projekt pomoči 120 ukrajinskim sirotam in beguncem prejme poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Sašo Švigelj
Nagrada državljan Evrope 2023 v roke poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na podelitvi izpostavila pomen slovenskega sistema zaščite in reševanja, ki je kakovosten in v veliki meri temelji na prostovoljnosti in predanem delu posameznikov. "Štabi civilne zaščite so hrbtenica učinkovitega upravljanja kriznih situacij v primeru nesreč in ravno v takšnih primerih kompleksnega ukrepanja in odločanja se je že velikokrat znašel nagrajenec Sandi Curk. Pri reševanju težav ter koordinaciji ekip in ukrepov je vselej deloval profesionalno, preudarno, odgovorno ter s ciljem zavarovati ljudi, živali in premoženje," je v nagovoru poudarila Pirc Musar.

Na podelitvi je spregovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je Curka ob podpori še šestih poslank in poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije predlagala za nagrajenca. Poudarila je, da je Curk zaveden državljan Evrope in humanitarec, ki si vedno prizadeva za spoštovanje človeka ter za solidarnost.

Sašo Švigelj
Slavnostna podelitev nagrade državljan Evrope 2023.

Srčnost, humanost in človečnost nagrajenca pa je izpostavila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Vse to so danes vrline, ki jih v izjemno zapletenem svetu še kako potrebujemo," je poudarila. Prav tako je poudarila pomen evropske solidarnosti, ki je je bila Slovenija deležna med avgustovsko ujmo.

Sašo Švigelj
Slavnostna podelitev nagrade državljan Evrope 2023.

Curk, ki je v preteklosti že sodeloval pri koordinaciji in oskrbi beguncev, je ob podelitvi medtem izpostavil pomen človeškega razuma in medsebojne pomoči. "V tem trenutku je več kot milijon ljudi odrezanih od vode, energije, zdravil, ne glede na vse mednarodno humanitarno pravo," je naslovil humanitarno situacijo v Gazi.

Sašo Švigelj
Slavnostna podelitev nagrade državljan Evrope 2023.

Curk je v letih 1992-1995 organiziral prihod in namestitev 2700 beguncev iz Bosne, leta 1997 pa namestitev 1000 beguncev s Kosova. V času največjega žledoloma v Sloveniji leta 2014, ko je 100.000 prebivalcev Notranjske ostalo brez elektrike, je organiziral reševanje obolelih in drugo nujno pomoč. Njegovo sodelovanje je bilo nepogrešljivo tudi ob nedavnih rušilnih potresih na Hrvaškem in v Turčiji.

Sašo Švigelj
Slavnostna podelitev nagrade državljan Evrope 2023.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za izjemne nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote listine EU o temeljnih pravicah. Podeljuje jo od leta 2008, vsako leto pa jo prejme do 50 dobitnikov iz vse Evrope.

Sašo Švigelj
Slavnostna podelitev nagrade državljan Evrope 2023.