Žrtev vse več

V izraelskih napadih na Gazo po navedbah Hamasa ubitih 13 talcev

S.Š./STA
13. 10. 2023, 11.40
Posodobljeno: 13. 10. 2023, 11.43
Deli članek:

V zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih letalskih napadih ubitih najmanj 13 izraelskih in tujih talcev, ki jih pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas zadržujejo na severu Gaze, je danes sporočilo oboroženo krilo gibanja.

Profimedia
Hamas je opozoril, da se bo "vsak napad na prebivalce brez opozorila končal z usmrtitvijo enega od civilnih talcev”.

Od začetka spopadov je bilo sicer ubitih že več tujcev, njihovo število pa je sedaj naraslo na okoli 130. "13 talcev, vključno s tujci, je bilo ubitih na petih lokacijah, ki so jih napadla izraelska bojna letala," je sporočilo oboroženo krilo Hamasa, brigade Ezedin al Kasam. Te so sicer že v začetku tedna opozorile, da se bo "vsak napad na prebivalce brez opozorila končal z usmrtitvijo enega od civilnih talcev”.

Ubitih več tujcev

Po podatkih Bele hiše se je medtem število ameriških državljanov, ki so bili ubiti v napadih Hamasa, povečalo na najmanj 27, še okoli 14 pa jih pogrešajo. Ubitih je bilo tudi 21 Tajcev, 16 pa naj bi jih ugrabili pripadniki Hamasa. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je sporočil, da je umrlo 13 francoskih državljanov, okoli 17 jih pogrešajo.

Med mrtvimi tujci je tudi deset Nepalcev, sedem Argentincev, sedem Ukrajincev, štirje Rusi, štirje Britanci, po trije Kanadčani, Kitajci, Belorusi in Italijani, po dva Avstrijca, Paragvajca, Šrilančana, Tanzanijca, Brazilca, Perujca, Filipinca, Mehičana in Kolumbijca ter po en avstralski, azerbajdžanski, kamboški, portugalski, španski, turški in irski državljan.

Argentina medtem pogreša 15 državljanov, Ukrajina devet, Rusija šest, Kanada tri, Kitajska in Avstrija po dva, Belorusija in Nepal po enega, o več pogrešanih pa poroča tudi Nemčija.

Mrtvih skoraj 3000 ljudi

Pripadniki Hamasa so v soboto izvedli nepričakovan in silovit napad na Izrael. Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2700 ljudi, ranjenih je na tisoče ljudi. Hamas je še približno 150 ljudi vzel za talce.