32 milijonov škode

Naredili bodo vse, da bodo za prizadeta gospodinjstva računi za elektriko nižji

S.R./STA
28. 9. 2023, 15.43
Posodobljeno: 28. 9. 2023, 15.44
Deli članek:

Avgustovska vodna ujma je samo na energetski infrastrukturi pustila za približno 32 milijonov evrov škode.

Bobo
/

Oceno škode je danes obravnaval upravni odbor zbornice, pri čemer so iz Energetske zbornice Slovenije (EZS) sporočili, da je ujma s poplavami in zemeljskimi plazovi povzročila za 32,3 milijona evrov škode, od tega skoraj polovico na distribucijskem elektroomrežju in pri večjih proizvajalcih elektrike. 2,8 milijona evrov škode je bilo na prenosnem elektroomrežju, 7,7 milijona evrov na distribucijskem elektroomrežju, osem milijonov evrov pri večjih proizvajalcih elektrike, 354.000 evrov na plinskem prenosnem omrežju in 920.000 evrov na plinskem distribucijskem sistemu, 112.000 evrov na daljinskih sistemih in toplarnah, preostalih 12 milijonov evrov pa na distribuirani proizvodnji elektrike na distribucijskem omrežju.

Tudi obračun za avgust

Glede nižjih računov za elektriko za odjemalce, ki so bili prizadeti v poplavah - pristojno ministrstvo je avgusta zasnovalo ukrep, s katerim bi vsem poplavljenim gospodinjstvom od avgusta do konca leta zagotovili električno energijo za 0,1 centa na kilovatno uro oz. en evro na megavatno uro - v EZS pravijo, da so distributerji, sistemski operater distribucijskega elektroomrežja SODO in dobavitelji skupaj s predstavniki civilne zaščite naredili vse, da bodo računi za električno energijo za september za prizadeta gospodinjstva izstavljeni po nižjih cenah. Hkrati bo narejen tudi obračun za avgust, so zagotovili.

Pripravljajo ukrepe

Na seji je državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen glede osnutka zakona o energetski politiki povedala, da so prejeli konstruktivne pripombe številnih deležnikov. Med drugim je tudi dejala, da ministrstvo pripravlja ukrepe za zamejitev visokih cen energije za gospodinjstva tudi po 1. januarju 2024.

Upravni odbor se je med drugim posvetil tudi socialnemu dialogu ter področju plač in kadrov v luči spodbujanja zanimanja prihodnjih generacij za tehnične poklice v energetiki. Energetika se je v dobrih dveh desetletjih iz pregovorno konservativne panoge spremenila v vzvod za uresničevanje okoljskih strateških načrtov in je postala platforma za razvoj naprednih tehnoloških rešitev, pravijo v EZS, pri tem pa se podjetja v energetiki in univerze doma in v tujini soočajo z vedno večjimi kadrovskimi potrebami.

Glede novega tarifnega sistema za uporabo elektroenergetskih omrežij, ki ga je predstavila direktorica Agencije za energijo Duška Godina, upravni odbor meni, da morajo nove tarife predstavljati spodbudo za učinkovitejšo rabo omrežja oz. prilagajanje odjema in s tem prispevati k razbremenitvi elektroenergetskega sistema.