OŠ Šmarjeta

Vsi učenci so se vrnili v matično šolo

L. Markelj
27. 9. 2023, 22.00
Deli članek:

Na Osnovni šoli Šmarjeta bo kmalu konec prostorske stiske. Dolgo pričakovani prenova in dozidava šolske stavbe, ki sta se začeli lansko jesen, sta pri koncu in novo šolsko leto je 366 učencev v 18 oddelkih začelo v matični šoli, ne pa še v novih prostorih.

L.M.
Na OŠ Šmarjeta se veselijo novega prizidka (na desni) in prenovljenih šolskih prostorov.

Kot pove vršilka dolžnosti ravnateljice OŠ Šmarjeta Lea Povše Škoda, ki s sklepom šolskega ministra od 15. septembra vodi šolo, so pouk organizirali tako, da ni več potrebe, da bi kateri oddelek deloval v Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi, kot je bilo v času gradnje, v uporabi pa je že prenovljena jedilnica.

»Kar zadeva prizidek in prenovo šole, so dela povsem pri koncu, čakamo še na uporabno dovoljenje. Verjamem, da bomo lahko že kmalu uporabljali vse nove prostore ter da bosta pouk in delo potekala brez prostorskih omejitev. Tega se vsi veselimo,« pove Povše Škoda, univ. dipl. socialna pedagoginja, ki je na šoli do zdaj delovala kot svetovalna delavka. Na Občini Šmarješke Toplice povedo, da uporabno dovoljenje za prizidek pričakujejo oktobra.

Gre za veliko pridobitev za učence in zaposlene. Upravni del šolske stavbe, ki so ga porušili, je bil močno dotrajan, hkrati so z gradnjo prizidka poleg novih upravnih prostorov pridobili tri nove in sodobno opremljene učilnice, v kletnem delu pa prostore za tehnično osebje, arhiv in vso mehanizacijo. Prenovljen je tudi obstoječi del, v njem se veselijo dodatne jedilnice in nove šolske avle, v kateri bodo tudi garderobe.
Kot povedo na občini, je vidno spremenjena in izboljšana tudi zunanja ureditev. Promet pri šoli je v celoti enosmeren, imajo nova parkirišča in novo avtobusno postajališče, ki je že v uporabi. Na občini zagotavljajo, da je za varnost vseh udeležencev v prometu ustrezno poskrbljeno.

Vrednost naložbe je 3,5 milijona evrov, pri čemer so oziroma še bodo prejeli skoraj 1,26 milijona evrov nepovratnih sredstev, ob tem pa je občina pristojno ministrstvo zaprosila še za dodatna sredstva.

A z dokončanjem te velike naložbe vlaganja v šolstvo še niso končana. Občino čaka nov projekt, energetska prenova telovadnice pri šoli in njena morebitna dograditev.

Kot pravi v. d. ravnateljice Lea Povše Škoda, je 366 učencev, kolikor jih imajo v novem šolskem letu, malenkost manj kot lani: »Najštevilnejša generacija lanskih devetošolcev je septembra zakorakala v srednje šole, generacija zdajšnjih prvošolcev pa je manjša glede na celotno populacijo. Prvošolčkov imamo letos 28.«