Zahtevajo varnost

Krajani Rigonc domnevajo, da nekdo iz Evrope financira migracije

M. Luzar
11. 9. 2023, 20.40
Deli članek:

Prebivalci Rigonc zahtevajo, da država na njihovem območju postavi panelno ograjo, ki bi odvrnila migrante. Minister jih je uslišal.

Bobo
Prebivalci se z migranti srečujejo vsak dan.

Zaradi izjemnega navala migrantov, ki posamično in v skupinah dnevno hodijo skozi Rigonce, so vaščani vse bolj zaskrbljeni za svojo varnost, še posebej varnost za otrok, a tudi za varnost premoženja. Skrb in nezadovoljstvo zaradi, kot pravijo, neodzivnosti oblasti so odločno izrazili na nedavnem sestanku vaške skupnosti, ki ga je vodila Anka Vučajnk, predsednica vaške skupnosti Rigonce in njena predstavnica v krajevni skupnosti Dobova. Vaščani zahtevajo postavitev panelne ograje v več delih vasi, skupno dolge en kilometer. Uradno zahtevo vaške skupnosti, pod katero se je na sestanku podpisalo več kot 20 vaščanov, so poslali Občini Brežice, ki na ta sestanek na začudenje vaščanov ni poslala svojega predstavnika. Od občine pričakujejo, da bo zahtevo nemudoma poslala pristojnim v državi.

Migranti z veliko denarja

»Zaprosili bomo, da nam takoj postavijo panelno ograjo, ki so jo odstranili drugje na meji,« je rekel Zvone Pavlin, ki je izrazil pomisleke o tem, zakaj sploh prihajajo migranti. Kot je rekel, je v pogovoru z migranti, ki pogosto prečkajo njegovo dvorišče, izvedel, da imajo s seboj precej denarja. »Domnevamo lahko, da nekdo iz Evrope financira migracije,« je dejal.

M. Luzar
Prebivalci Rigonc so prestrašeni.

Policija potrdila opozorila vaščanov

Sestanka sta se udeležila tudi vodja Oddelka za mejne zadeve in tujce v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc in pomočnik načelnika Policijske postaje Brežice Martin Detiček. Tomc je s številkami potrdil opozorila prebivalcev Rigonc o navalu migrantov. Na tem območju policija prime več kot 80 odstotkov vseh tujcev glede na celotno območje Slovenije. Natančneje: na vseh 232 kilometrih slovensko-hrvaške meje je na območju Rigonc, od Save do železniškega mostu v Rigoncah, to je na zgolj dobrih sedmih kilometrih meje, več kot 80 odstotkov migracij, je povedal Bojan Tomc in pohvalil policiste: »Policisti Policijske postaje Brežice si močno prizadevajo, da te tujce primejo čim bližje državne meje. Glavno vlogo ima tu pomočnik načelnika Martin Detiček, kolikor je to v njegovi moči.«

Slovenija ne ve, kaj se dogaja v Rigoncah

Na sestanku so opozorili, da omenjenih razmer, ki zaznamujejo vsakdanjik Rigonc, preostala Slovenija ne pozna, celo v bližnjih Brežicah in nekoliko bolj oddaljenem Krškem ne vedo, kaj se dogaja v Rigoncah. To vedo prebivalci vasi in policisti, ki so nenehno navzoči v vasi in na širšem območju. Policijska uprava na naraščajoče migracije, ki vse bolj skrbijo in vznemirjajo vaščane, opozarja generalno policijsko upravo. »Policija ne more ustaviti migracij. Migracije lahko ustavi politika na migrantski poti,« je na sestanku s krajani dejal Tomc.

Bobo
Krajani želijo panelno ograjo, ki naj bi bila odmaknjena od reke Sotle.

Nočejo žične ograje, hočejo panelno

V zvezi z ograjo v Rigoncah je Jože Blažinč predlagal: »Odstranite sedanjo žično ograjo in postavite panelno, ampak odmaknjeno od Sotle.« Žična ograja je, kot je rekel, preblizu Sotle, zato vodarji ne morejo priti na brežino reke, da bi očistili breg in strugo. »Sotlo je nujno treba očisti, sicer bomo v prihodnje plavali v poplavah.« Blažinč je zaskrbljen tudi zaradi dreves, nagnjenih nad reko in v reko. Drevesa, ki so nad strugo ali v njej, po besedah domačinov uporabljajo migranti kot brv čez Sotlo. Sredi sestanka vaške skupnosti, na katerem so, kot rečeno, razpravljali o možnostih za omejitev migracij skozi Rigonce, so v sejno sobo vstopili trije mladeniči. Ob našem poizvedovanju so rekli, da so iz Afganistana in da so namenjeni v Nemčijo.

Obisk ministra Poklukarja

V soboto sta občino Brežice in Rigonce obiskala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in novi generalni direktor policije Senad Jušić. O problematiki zelo povečanega števila nezakonitih prehodov meje sta najprej spregovorila z brežiškim županom Ivanom Molanom in predstavnico vaške skupnosti Rigonce Anko Vučajnk, nato pa obiskala še same domačine Rigonc. Poklukar je v izjavi za medije potrdil, da preko območja občine Brežice, predvsem naselij Rigonce, Dobova in Obrežje, trenutno poteka več kot 90 odstotkov vseh nezakonitih prehodov meje v državi. Zaveda se, da domačinom to povzroča nelagodje in strah, zato jim je zagotovil, da bo policija okrepila nadzor na območju in zagotovila potrebno varnost, ostaja tudi panelna ograja.

STA
Boštjan Poklukar je obiskal Rigonce