Streznitev?

Slovenija po porazu z Nemčijo v četrtfinalu proti Kanadi

G.G./STA
3. 9. 2023, 15.05
Posodobljeno: 3. 9. 2023, 19.36
Deli članek:

Košarkarji Slovenije so na svetovnem prvenstvu na Japonskem doživeli prvi poraz. Nemčija je zmagala z 71:100 (11:25, 38:34, 68:52) in zasedla prvo mesto v skupini, Slovenija pa je v četrtfinale v Manilo napredovala z drugega mesta. Njen tekmec v četrtfinalu v sredo, 6. septembra, bo Kanada.

Profimedia
Nemci so bili tokrat premočni.

Slovenija bo naslednjo tekmo igrala proti prvouvrščeni ekipi iz skupine L, v kateri je Latvija danes premagala Brazilijo s 104:84 in si zagotovila četrtfinale. Končni vrstni red v tej skupini bo znan bo tekmi Kanada - Španija, ki se je začela ob 15.30 po slovenskem času. Jasno je že, da Slovenija ne more igrati s Španijo, ki je izgubila dvoboj z Latvijo. Danes pa so izgubili še s Kanado in izpadli. Slovenija bo tako igrala proti močni reprezentanci Kanade.

Izjava selektorja Slovenije Aleksandra Sekulića: "Do zadnje tekme smo morali čakati na razplet, to samo kaže, kako izenačeno je to SP in koliko dobrih ekip je že izpadlo. Naš tekmec bo Kanada, velja za eno izmed favoritinj prvenstva. Čaka nas zanimiv dvoboj v četrtfinalu, vanj gremo optimistično. Nismo imeli nobene želje, kdo bi bil tekmec, na to ne moremo vplivati in moramo pač to sprejeti, kar nam je namenjeno. Tekma se bo začela iz ničle, ne štejejo prejšnje zmage in porazi. Malo časa je za pripravo in se bomo morali Kanadi pošteno posvetiti."

Slovenija danes ni pokazala svojega pravega obraza. Igralci niso bili dovolj motivirani in razigrani, delno tudi razumljivo, glede na to, da tekma ni bila ključna za nadaljnjo pot oziroma čim ugodnejši razpored v zaključnih bojih.

V prvih desetih minutah je še šlo (25:11), v nadaljevanju pa je igra Slovenije povsem razpadla. Drugo četrtino so Nemci dobili s 27:9, po sedmih minutah nadaljevanja pa so vodili že z 19 točkami razlike (61:42). Med 14. in 27. minuto so naredili delni rezultat 41:10. S tem je bila tekma več ali manj odločena. Selektor Aleksander Sekulić je lahko priložnost ponudil vsem igralcem - Jaka Blažič znova ni bil v igralskem kadru, največ točk pa je znova dosegel Luka Dončić - 23 točk (met 9:22, trojke 2:11).

Slovenski zvezdnik, ki je s povprečjem 26,4 točke še naprej prvi strelec prvenstva, je v dobrih 30 minutah zbral še 6 skokov in prav toliko podaj. Klemen Prepelič je dodal 12 točk.