Sava, Krka, Mura, Drava

Številne reke še poplavljajo, agencija Arso postregla z zadnjimi podatki

S.R.
5. 8. 2023, 15.50
Posodobljeno: 5. 8. 2023, 15.55
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je ob 14. uri sporočila, da v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še vedno poplavljajo številne reke, saj je njihovo upadanje zaradi današnjih padavin počasnejše.

Občina Brežice
Stanje na območju občine Brežice.

Tako v večjem obsegu še vedno poplavlja Sava, a se je njen pretok v spodnjem toku ustalili. Na območju pogostih poplav poplavlja Krka, ki bo do današnje noči v srednjem in predvsem spodnjem toku še počasi naraščala. Pretoka Mure in Drave sta po navedbah Arsa v spodnjem toku ustaljena, pri čemer so dodali, da se bodo »poplavljene površine znotraj protipoplavnih nasipov ob Muri ter dolvodno od jezu Markovci ob Dravi danes in v noči na nedeljo še ohranjale.«

Sicer pa smo po podatkih Arsa v pretekli noči v večjem delu Slovenije beležili od 20-40 litrov padavin na kvadratni meter. Razporeditev dežja je bila dokaj enakomerna. V celotnem dogodku so skupne vsote padavin na Idrijskem, Gorenjskem in Koroškem presegle 200 litrov, v zahodni, osrednji in severni Sloveniji so dosegle od 100-200 litrov na kvadratni meter, drugod pa večinoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter. V zadnjih 48 urah je bila tako marsikje presežena povprečna avgustovska količina padavin.

Kako kaže?

Po napovedih Arsa bo danes pretežno oblačno, a bo občasno še deževalo. Večinoma bo šlo za rahel, občasno zmeren dež. Do jutri zjutraj bo padlo med 20 in 40 litrov dežja na kvadratni meter.

Jutrišnji dan bo vremensko spet bolj pester. V višinah se našim krajem bliža dolina s hladnim zrakom, ozračje nad nami bo precej nestabilno. Jutri se bodo sredi dneva in popoldne pojavljale nevihte, nekatere so lahko predvsem na Primorskem tudi močnejše. Ob močnejših nevihtah niso izključeni močni sunki vetra in toča, so opozorili pri Arsu.

V ponedeljek čez dan je še možna kakšna kratkotrajna ploha, od torka dalje pa pričakujemo stabilno, suho in postopno tudi toplejše.