Foto in video

Pri Braslovčah je začelo poplavljati Žovneško jezero

S.R./STA
5. 8. 2023, 15.11
Posodobljeno: 5. 8. 2023, 20.27
Deli članek:

Poplave so opustošile velik del Slovenije. Bes narave so izkusili tudi na območju Savinjske doline in na Celjskem, kjer je reka Savinja za seboj pustila pravo razdejanje.

Gasilci Mozirje
Zračni posnetki Poplav na območju Mozirja.

V zgodnji večernih urah so se oglasile sirene v Braslovčah. Voda je presegla robove akumulacijskega Žovneškega jezera. Poveljnik civilne zaščite Občine Braslovče Rok Ušen je za STA zvečer povedal, da v potok Trnavca izteka nekaj večja količina vode. Ušen je poudaril, da to ne pomeni, da bo prišlo do poplavljanja hiš, a ta možnost vendarle obstaja. Da bi se temu izognili, že izvajajo ukrepe, je pa gladina potoka še meter pod ravnijo, ki bi ogrožala hiše. Evakuacije zaenkrat ne načrtujejo in glede na trenutne razmere o njej niti ne razmišljajo, je zatrdil Ušen.

Reka Savinja je že prej za seboj pustila pravo razdejanje, pri čemer so razmere v Zgornji Savinjski dolini še naprej kritične, prekinjene so namreč številne prometne povezave, prebivalci se podobno kot v nekaterih drugih najbolj opustošenih delih srečujejo s težavami pri preskrbi z vodo in elektriko. Med najhuje prizadetimi je občina Ljubno, kjer danes poskušajo prebiti ceste proti Rečici in Mozirju, da bodo lahko goste, ki so zdaj nastanjeni v osnovni šoli in turističnih objektih, napotili na varno drugam. V Ljubnem so morali namreč številne občane tudi turiste evakuirati. Na območju občine je okoli 150 turistov, veliko jih je ostalo tudi brez avtomobilov, tako da zanje iščejo možnosti transportov do večjih središč, da bodo lahko od tam odpotovali domov, je za STA danes povedal župan Občine Ljubno Franjo Naraločnik.

V občini je še vedno kar nekaj družin, ki so ostale popolnoma brez vsega. Trenutno od 15 do 20 oseb nima svojega doma, še dve hiši sta v izjemno veliki nevarnosti zaradi grozečih plazov, je še pojasnil. Po Naraločnikovih besedah so na terenu vse razpoložljive službe, ki pomagajo in nadalje preverjajo razmere, na poti je tudi pomoč pripadnikov vojske. Župan upa, da se bo vojska čim prej prebila do njih, saj poleg mehanizacije za odpravljanje posledic ujme potrebujejo tudi vodo in prehrano.

V Mozirju takšne ujme ne pomnijo

Savinja je prestopila bregove v Mozirju, kjer takšne ujme, kot je bila tokratna, tudi najstarejši prebivalci občine ne pomnijo. Kot je za STA povedal župan Ivan Suhoveršnik, je reka za seboj pustila pravo razdejanje. Zalilo je okoli 200 hiš na trgu in v nekaterih zaselkih, poplavilo je igrišča in Mozirski gaj.

Občani in intervencijske službe danes že odpravljajo posledice poplav, na pomoč so priskočili tudi skavti, želijo si še pomoči Slovenske vojske. Župan upa, da bodo lahko s pomočjo mehanizacije v dveh dneh uredili dostop do vseh hiš. Med drugim je v zaselku Lepe njive hudournik popolnoma spremenil smer ter poplavil in poškodoval mostove.

V Laškem ponoči nov plaz

Savinja je razdejanje pustila tudi v občini Laško. V Breznem se je ponoči sprožil nov plaz, ki je ogrožal stanovanjski objekt, iz katerega so zato evakuirali štiri osebe. Ostali plazovi so nestabilni, zato občina poziva k previdnosti.

Kot so sporočili iz občine, se je vodostaj Savinje ponoči znižal za približno dva metra in pol, vendar upada zelo počasi. Ceste, s katerih je voda odtekla, ostajajo zaprte, saj so zaradi nanosov blata, mulja, dreves in vejevja nevarne za uporabo, so opozorili. Še vedno so poplavljeni Zdravilišče Laško, kulturni center, policijska postaja, objekti na celotni Celjski in Zdraviliški cesti ter na Trubarjevem in Savinjskem nabrežju. Voda sicer že odteka, vendar počasi. Evakuirane z Breznega so nastanili v hotelu.

Pretok Savinje na območju Celja upadel, evakuacija v celoti preklicana

Tudi Celje se je znašlo v primežu katastrofalnih poplav, a je mesto po oceni župana Matije Kovača zahvaljujoč izvedenim protipoplavnim ukrepom tokratno katastrofo prestalo zelo dobro. Evakuacijo so že preklicali, saj je pretok Savinje upadel. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Celje Jožeta Plešnika se je za evakuacijo odločilo približno 250 ljudi, na Dom na Svetini je bilo evakuiranih tudi 63 otrok iz Hotela Faraon. V Dvorani Zlatorog je noč preživelo 110 ljudi, v Mladinskem centru Celje pa 50 ljudi. Plešnik je omenil tudi pomoč nujne medicinske pomoči, ki je v Dom sv. Jožefa odpeljala tri nepokretne osebe. Hkrati ne velja več prepoved približevanja vodotokom, pri čemer ostaja v veljavi ukrep prekuhavanja vode. Kot je v izjavi za javnost pojasnil Kovač, bo škodo po poplavi mogoče oceniti šele po dokončni umiritvi stanja

Po besedah Simona Kača iz javnega podjetja Vodovod Kanalizacije Celje protipoplavna črpališča obratujejo ves čas in težav ni. Pristojne službe so pregledale tudi vse mostove v mestu, ki so jih v petek popoldne zaprli za ves promet. Danes most na Ulici 14. divizije na regionalni cesti Celje-Laško ostaja odprt samo za osebni promet, odprt je most čez Savinjo na Čopovi ulici, odpira se most čez Voglajno pri Topru. Zaprta medtem po Kačevih pojasnilih ostaja brv pri sotočju Voglajne in Savinje, prav tako do umika poplavne vode ostaja zaprt viseči most pri Levcu. Zaprt ostaja most čez Savinjo na Polulah, saj ga statik zaradi naplavin in poškodbe ograje ni mogel pregledati, prav tako ostaja zaprta splavarska brv čez Savinjo.

Vodovodni sistem Celje je v petek do okoli 14. ure obratoval normalno, takrat pa je zaradi poplave vodarna Medlog ostala brez elektrike, zato je bilo treba potrebne količine zagotoviti iz vodnega vira Frankolovo in Vitanje. Vodni vir Vitanje je nato močneje zakalil in ni bilo več mogoče zagotavljati ustrezne kakovosti pitne vode, zato je bil razglašen ukrep prekuhavanja. Razmere na vodnih virih se po Kačevih besedah zdaj umirjajo, vodarna Medlog deluje normalno, vzpostavljeno je normalno delovanje vodovodnega sistema. V teku je vzorčenje pitne vode, rezultati analize naj bi bili znani v torek zjutraj.

Precej slabše jo je odnesla spodnjesavinjska dolina

Na celotnem območju spodnjesavinjske doline, kjer je v petek odnašalo tudi hiše, je bilo treba rešiti več kot 30 ljudi, tam pa še vedno obstaja tudi nevarnost iztekanja nevarnih snovi v okolje, predvsem naftnih derivatov. "To bo v teh dneh prioriteta na tem območju. Prav zdaj naše ekipe posredujejo na več lokacijah na področju nevarnih snovi," je dejal direktor Poklicne gasilske enote Celje Boris Žnidarko.

Zelo prizadete so bile Braslovče, kjer so poplave uničile ogromno domov, občina pa se skupaj s civilno zaščito trudi za čim boljšo začasno nastanitev prizadetih. Občanom, ki si zaradi poplavljenih domov ne morejo sami zagotoviti prehrane, je med 13. in 16. uro na voljo tudi topel obrok braslovški osnovni šoli. Iz braslovške občine so javili tudi preklic evakuacije prebivalcev dela naselja Letuš, celotnega naselja Malih Braslovč ter dela naselij Presrje, Orla vas in Parižlje.