Načrt »Vihra«

Video: V Škofji Loki po ujete s helikopterjem Slovenske vojske

S.R.
4. 8. 2023, 10.29
Posodobljeno: 4. 8. 2023, 13.31
Deli članek:

Kot so pojasnili na ministrstvu za obrambo, so na terenu pomagajo številni pripadniki Slovenske vojske.

Slovenska vojska
Evakuacija prebivalcev v Škofji Loki.

Helikopter Slovenske vojske izvaja evakuacijo krajanov na območju Škofje Loke, pri čemer je na številnih drugih območjih že od jutra prisotnih približno 100 vojakov. Pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) so pojasnili, da so gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske iz najbolj ogrožene hiše rešili štiri osebe, od tega je bila ena oseba invalidna. Hiša je bila obdana z vodo z vseh strani, poplavljeno celo prvo nadstropje. Medtem so gorski reševalci GRS Radovljica iz Završnice s pomočjo vrvne tehnike iz restavracije rešili 15 tujcev, saj je odneslo cesto in so ostali ujeti.

Dramatično reševanje se je odvilo tudi v kampu Menina, kjer je dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko policijskega helikopterja rešila 18 ljudi, vključno z enim dojenčkom.

Kot je za portal N1 dejal minister za obrambo Marjan Šarec, so aktivirali tudi tako imenovani načrt »Vihra,« torej načrt ravnanja v primeru naravnih nesreč, ki vključuje tudi napotitev vojske na teren. Po navedbah Šarca je trenutno na terenu približno 250 pripadnikov Slovenske vojske, po potrebi pa jih bodo aktivirali še več.

»Prizadet je velik del Slovenije, Gorenjska, Savinjska dolina, Koroška spet,« je poudaril Šarec ter dodal, da se enote na terenu s težavo prebijajo do posameznih lokacij, nemalo težav na terenu ima tudi slovenska vojska. Ovir je po njegovih navedbah veliko, zaradi poplav so nekatere ceste neprevozne, na tleh leži drevje in drugi materiali, ki jih je nanesla voda. Prožijo se plazovi. »Skratka, res so težke razmere,« je poudaril Šarec.

d66e5564f4085a3d9268e1ad7993caf3.jpeg

Šarec se sicer mudi v Kamniku, kjer je voda odnesla mostove in poplavila tako zasebne objekte kot javne ustanove. Šarec ob tem poziva ljudi, naj ne hodijo ali vozijo v vodo, saj imajo potem reševalne ekipe več dela s tem, da rešujejo iz vode ljudi, ki tam obtičijo, poroča STA.

Na območju občine Kamnik sicer v današnjih poplavah beležijo tudi eno smrtno žrtev, a podrobnosti o okoliščinah dogodka Šarec še nima.

d66e5564f4085a3d9268e1ad7993caf3.jpeg

GRZS
Gorski reševalci po evakuaciji.