Intervencije

Gorski reševalci hiteli k tavajočemu potniku in ženski z napadom panike

P.K.
1. 8. 2023, 17.50
Deli članek:

Reševanje v gorah - v večini s helikopterjem - , je v toplejšem delu leta skorajda vsakodnevno. Ob tem intervencijske službe zaznavajo, da kljub nenehnim pozivom, da je potrebno paziti na lastno varnost, upoštevati svojo fizično pripravljenost ter se izogibati prevelikim naporom, se še najdejo planinci, ki (ne)kaj od tega ne upoštevajo.

Gorska reševalna služba
Pod Skuto je pohodnika začelo boleti koleno. Morali so priti reševalci.

Ne samo dobra priprava na pohod, ki vključuje temeljito seznanjanje z vremenom in traso, po kateri bomo hodili, poštena ocena lastnih zmogljivosti in primerna oprema, je samo nekaj točk, ki jih je treba upoštevati. V obziru je treba imeti tudi kronične bolezni, ki nas pestijo in predvideti morebitna akutna poslabšanja osnovnih bolezni, izpostavljajo reševalci v gorah.

Gorska reševalna služba
Planinka je zdrsnilo na poti na Žrelo. Ženska, ki je hodila v bližini, je dejala, da je slišala njene krike.

Če zanemarimo katero od teh točk, tvegamo veliko. Tako je število posredovanj v poletnem času precej pogosto. V novem tednu so obravnavali že več nesreč; zdrse pod Triglavom in na poti skozi Žrelo na Storžič, boleče koleno pod Skuto, napad panike na grebenu Storžiča, tavajočega in izčrpanega pohodnik nad izvirom Hublja, zdrs na planinski poti pred kočo na Golici, poškodovan gleženj pri soteskanju ... "To je le nekaj intervencij gorskih reševalcev v teh dneh," so sporočili z Gorske reševalne službe.